Iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova poginuli u padu helikoptera

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegovi suputnici, uključujući ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, pronađeni su mrtvi na mjestu pada helikoptera u sjeverozapadnom Iranu.

Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images

Iranska državna televizija je 20. maja objavila da se helikopter srušio zbog loših vremenskih uslova.

Raisijev kabinet održava hitan sastanak, javili su državni mediji.

Iranski zakon propisuje da ako predsjednik umre, vlast se prenosi na prvog potpredsjednika.

Vijeće koje se sastoji od predsjednika parlamenta, čelnika pravosuđa i prvog potpredsjednika mora organizirati izbor novog predsjednika u roku od 50 dana.

Trenutni prvi potpredsjednik Irana je Mohammad Mokhber.

Timovi za potragu i spašavanje, uz pomoć nekoliko stranih vlada, tražili su helikopter nakon što je pao u lošim vremenskim uslovima u planinskom području zemlje kasno 19. maja.

Raisijev helikopter bio je na putu za grad Tabriz kada se srušio u blizini grada Jolfa u, kako je državna televizija rekla, “tvrdom slijetanju”, ali nekoliko novinskih izvještaja citiralo je vladine izvore koji su rekli da se helikopter srušio dok je prelazio planinu i šumovito područje.

Iranska vlada je rekla da je helikopter bio jedan od tri koja su letjela u konvoju, a druga dva su navodno sigurno sletjela u Tabriz.

Ultrakonzervativni Raisi i Amir-Abdollahian bili su u Azerbejdžanu ranije 19. maja kako bi otvorili branu s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim, koji je na X rekao da je Azerbejdžan “duboko uznemiren” vijestima da se Raisijev helikopter srušio.

Raisi je izabran za predsjednika 2021. godine i od tada je pooštrio mnoga ograničenja Irancima provođenjem zakona o moralu i krvavim gušenjem antivladinih protesta potaknutih smrću Mahse Amini dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI