Izglasan opoziv Ibrahima Hadžibajrića s pozicije načelnika sarajevske općine

Foto: Armin Durgut/Pixsell

Na jučerašnjem referendumu u sarajevskoj općini Stari Grad izglasan je opoziv dosadašnjeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića, koji je uhapšen 9. maja u policijskoj akciji usmjerenoj protiv organiziranog kriminala.

Prema preliminarnim i neslužbenim informacijama, na ukupno 46 biračkih mjesta “za” je glasalo 77,61, a “protiv” je bilo 21,68 posto birača, javila je agencija FENA.

Predsjednik Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo Mirza Imamović naveo je da se prvi zvanični rezultati očekuju sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, a drugi rezultati narednog dana do 19.00 sati, kada će biti prebrojani glasovi dobijeni putem mobilnih timova, glasanje u odsustvu.

Imamović samtra da će Općinska izborna komisija prve preliminarne rezultate imati znatno prije.

“Tokom glasačkog procesa, za opoziv općinskog načelnika, sve je proteklo u najboljem redu, apsolutno nije bilo zabilježeno nikavih problema, tako da možemo reći da je ovaj postupak dobro i uspješno proveden”, kazao je Imamović, javila je FENA.

Za opoziv Hadžibajrića bilo je potrebno više od 50 posto od ukupnog broja birača koji su izašli na referendum. Izlaznost do 19 sati bila je 13,22 posto birača, odnosno 4.786 od ukupno 36.193 registrovanih birača.

Do referenduma o smjeni je došlo nakon što je Ibrahim Hadžibajrić uhapšen, a Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 12. juna 2023. godine.

S obzirom na to da je referendum uspio i da su građani opozvali aktuelnog načelnika, CIK BiH će u narednom periodu donijeti odluku o provođenju vanrednih izbora u roku od 60 dana.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Čitanjem optužnice u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku sarajevske općine Stari Grad i ostalima, koji se sumnjiče za organizovani...
U noći s nedjelje na ponedjeljak bačena je bomba na kuću načelnika Općine Stari Grad, Irfana Čengića. Tacno.net je prvi pisao o kriminalnim aktivnostima bivšeg...
"Sinoć je na moju kuću, pred sehur, bačena eksplozivna naprava sa ciljem da se zastrašim, kako bih obustavio procese vraćanja državne imovine narodu od onih...