Katolička crkva: Sve manje vjernika – ali i sveštenika

Nije samo riječ o onima koji povremeno odlaze u crkvu već i o onim prilježnima koji nisu spremni sve da progutaju

Benedikt Trajmer imao je 1999. godine – 12 godina. Išao je u školu i bio ministrant u crkvi u Rikofenu u Bavarskoj, kada je za Uskrs, te godine ostao nasamo sa sveštenikom Peterom K. Benedikt je 2007. ispričao:

„Onda mi je rekao da spustim pantalone da bi mi nešto objasnio. Stalno me je podsjećao da to treba da ostane među nama, da on to mene uči šta ja imam u pantalonama, da on to objašnjava i drugoj djeci… Onda je počeo da me dodiruje po penisu…“

Slučaji zlostavljanja nanijeli veliku štetu

Katedrala u BremenuBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Katedrala u BremenuBenedikt je to istog dana ispričao roditeljima. Sveštenik Peter K. osuđen je za pedofiliju na tri godine zatvora uz psihijatrijski nadzor. To je samo jedan u nizu slučajeva zlostavljanja, koji posljednjih godina potresaju katoličku crkvu u Njemačkoj. Zbog toga je u 2010. zabilježeno da je tu crkvu napustilo 180.000 ljudi. Biskupska konferencija govori o najvećoj krizi crkve od Drugog svjetskog rata.

„Nije samo riječ o onima koji povremeno odlaze u crkvu već i o onim prilježnima koji nisu spremni sve da progutaju“, upozorava Karin Kortman, potpredsjednica Centralnog komiteta njemačkih katolika. Ta laička organizacija namjerava da, zajedno sa Biskupskom konferencijom, predloži neke reforme, npr. da razvedeni pa ponovo oženjeni imaju pravo da prime pričešće, što do sada nije bio slučaj.

Odustajanje od celibata neće riješiti problem?

Sve manje vjernika dolazi u crkveBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Sve manje vjernika dolazi u crkveIstovremeno, u javnosti se ukazuje na celibat, kao jedan od najvažnijih problema. Na njegovo ublažavanje, bar kada je riječ o lokalnim sveštenicima, pozivaju čak i političari iz redova konzervativne Hrišćansko-demokratske unije. Matijas Demig, koji studira teologiju, ali ne želi da postane sveštenik, kaže, ipak, da je celibat samo jedan od problema.

„Veliki je izazov živjeti sam. Celibat jeste problem, ali ne i najvažniji. Najvažniji problem jeste to što sveštenik danas mora da bude prije menadžer nego pastir.“

Parohije se spajaju jer nema dovoljno sveštenika. Oni koji se dodatnih obaveza prihvate, opterećeni su novim zadacima. Katolička crkva jeste prevazišla mnoge krize, ali nedostatak sveštenika je izazov na koji za sada, čini se, nema odgovor.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI