Kina optužena da je hakirala mailove vlade SAD

Foto: Issouf Sanogo/AFP/Getty Images

Hakeri locirani u Kini ostvarili su pristup mailovima 25 organizacija među kojima su vladine agencije Sjedinjenih Država, navodi Microsoft.

Kompanija za proizvodnju softwarea, Microsoft nije dala detalje o kojim se vladinim agencijama radi.

Međutim, američko ministarstvo trgovine je potvrdilo za BBC da ih je Microsoft obavijestio o napadu.

Američka ministarka trgovine Gina Raimondo bila je među osobama koje su pogođene upadom hakera, kako se navodi u izvještajima.

“Microsoft je obavijestio ministarstvo trgovine i komprovitovanju sistema Microsoft Office 365, nakon čega su preduzeti hitni koraci”, navedeno je iz ministarstva za BBC i rečeno da se sistem nadgleda.

Američki mediji su rekli da je hakerska grupa locirana u Kini, koja se naziva Storm-0558, ostvarila pristup profilima elektronske pošte tako što je krivotvorila digitalnu autentikaciju za pristup sistemu.

Kineska ambasada u Londonu je rekla za agenciju Reuters da su informacije o hakerskom upadu “dezinformacije” i nazvala vladu SAD “najvećom hakerskom imperijom na svijetu i globalnim cyber kradljivcem”.

Microsoft je rekao da hakerska grupa iz Kine, Storm-0558 prvenstveno cilja vladine agencije u zapadnoj Evropi i fokusira se na špijunažu, krađu podataka.

Kompanija je rekla da je njena istraga otkrila da su upadi počeli sredinom maja i da je sada “ublažila napad i kontaktirala pogođene klijente”.

U maju su Microsoft i zapadne obavještajne agencije rekle da su kineski hakeri koristili “nevidljivi” malware za napad na ključnu infrastrukturu američkih vojnih baza u Guamu.

Stručnjaci kažu da je to jedna od najvećih poznatih kampanja cyber špijunaže protiv SAD-a.

Ključna američka vojna ispostava, luke i vazdušne baze Guama bile bi ključne za bilo kakav zapadni odgovor na sukob u Aziji.

Peking je izvještaj Microsofta okarakterisao kao “krajnje neprofesionalan” i “dezinformativan”.

Kina već rutinski negira svoju uključenost u operacije hakiranja bez obzira na dostupne dokaze.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI