Knjiga “Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana” autora Nerzuka Ćurka promovisana u Sarajevu

Knjiga "Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana" autora profesora Nerzuka Ćurka, predstavljena je  u Sarajevu. Nastala je kao rezultat kritičke analize trenutne bh. politike, ali pruža i novu interpretaciju ZAVNOBiH-a kao apsolutnog događaja za državnost Bosne i Hercegovine.

foto: Radiosarajevo.ba

Promotori knjige, prvi član Predsjedništva SFRJ iz BiH, Bogić Bogićević, te univerzitetski profesori Ivo Komšić, Elvis Fejzić i Valida Repovac – Nikšić istakli su važnost djela koje je nastalo kao rezultat predane kritičke analize autora koji traga za funkcionalnim političkim rješenjima.

Profesor Ćurak je u izjavi za medije pojasnio da je sam sebi nametnuo dug da afirmira ZAVNOBiH.

“Mi živimo u jednom teškom dobu koje treba na neki način povezati sa rodnim mjestom odlučivanja moderne BiH, ZAVNOBiH-om. I ja sam sam sebi nametnuo dug da afirmiram ZAVNOBiH ne samo kao neki historijski događaj, nego kao događaj koji je od fundamentalne važnosti za sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine” kazao je.

Naprosto, dodao je, htio sam da ponudim jednu novu interpretaciju ZAVNOBiH-a kao apsolutnog događaja za državnost Bosne i Hercegovine.

Druga dimenzija je ta, naveo je, da se mi susrećemo sa poricanjem, ne samo tog događaja svjetlosti, nego da se mi, unutar našeg posljednjeg rata i poraća, susrećemo sa stravičnom negacijom masovnih zločina, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i zločina genocida.

I to poricanje, naglašava on, pokušava da nam otme sadašnjost, da nam otme budućnost i da nas uvjeri da sa zaboravom onoga što se desilo, da će sve biti dobro, a kako će biti dobro ako ćemo zaboraviti sve ono što se desilo i što je svjetlo i što je tama?

“Moja knjiga je pokušaj afirmacije svjetlosti i jedna, rekao bih, vrlo objektivna kritika poricanja sa nadom i ambicijom da one politike, one intelektualne, kulturne elite koje poriču, i masovne zločine, a s druge strane poriču i ZAVNOBiH da, kolokvijalno kažem, konačno dođu tobe.” istakao je.

Upozorio je da nadolazeće politike, kao što je nacionalizam koji je dominantan, ne treba ignorirati, iako je trijumfirao u našoj stvarnosti.

“I upravo zbog toga, upravo zbog smanjenog manevarskog prostora za ideju zajedništva, mi nju moramo nanovo aktivirati. Da shvatamo da samo kroz zajedništvo možemo graditi jednu autentičnu građansku političku zajednicu. A ne da negacijom zajedništva pokušavamo da gradimo neku građansku političku zajednicu. To naprosto nije moguće, nije fer i nije pravedno.”  poručio je profesor Nerzuk Ćurak.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Intervju sa Tamarom Nikčević: Čekam vlast u Srbiji koja će četnike ponovno staviti izvan zakona...
Šta ako AfD pobijedi na narednim izborima u Njemačkoj? Šta ako Trump bude novi američki predsjednik? A šta ako Orban proglasi sebe trajnim vrhovnim gospodarom...
O tek završenom svjetskom prvenstvu u košarci. O još jednom trijumfu kraljice igara. O Njemačkoj i Srbiji. O Svetislavu Pešiću Kariju...
O Dodikovim strategijama manipulacije. O tome, da li svi političari u RS-u misle isto: kako, uprkos svemu, pretvoriti entitet u državu? O vladi SAD-a i...