Ministre Helez, otkud muzej HVO-a na Heliodromu?

 Heliodrom 1993. – foto: Ron Haviv

Razumljivo je i opravdano ogorčenje kojim je Udruženje logoraša Mostar reagiralo na vijest da je Ministarstvo obrane BiH na Heliodromu, u zgradi bivšeg logora za Bošnjake, počelo uređivati Muzej Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Razumljivo je i opravdano strahovati da će taj Muzej biti još jedan spomenik beščašća, kojim se slavi zločinac, umjesto da se komemorira žrtva, baš kao što to čini spomenik vojnicima Republike Srpske pred ulazom u bivši logor u Trnopolju kod Prijedora, ili spomenik 72. bojni Vojne policije Hrvatske vojske pred ulazom u splitsku kasarnu Lora, u kojoj je bilo mučilište za Srbe.

Pa ipak, postoji slabašna nada da možda neće biti tako. Bosni i Hercegovini itekako trebaju muzeji rata devedesetih; ali muzeji koji će prezentirati istinu, a ne laž; koji će iznijeti reprezentantivan i uravnotežen izbor činjenica, a ne njihovu mitotvornu selekciju; muzeji koji će žrtvu nazivati žrtvom, a zločinca zločincem, i koji će nastojati uvažavati, a ne kljaštriti i krivotvoriti svu slojevitost rata u Bosni i Hercegovini. S takvom je slabašnom nadom tacno.net odlučio doznati kako Muzej HVO-a na Heliodromu zamišlja institucija koja ga i gradi, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. Odlučili smo u Ministarstvu potražiti podatke o Muzeju tim više zato što je ministar – potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez. Pa ako potpredsjednik SDP-a BiH, iz razloga koalicijskog oportuniteta i ostanka na vlasti, uistinu misli pristati da njegovo ministarstvo na mjestu zločina podigne muzej koji će prikazivati “dane ponosa i slave” onih koji su taj zločin počinili, pritom još nastojeći razbiti Bosnu i Hercegovinu, tada, u najmanju ruku, javnost ima pravo znati na čemu je s bosanskohercegovačkom ljevicom i njezinom navodnom principijelnošću, kao što ima pravo znati i čemu, zapravo, cijela ova neobična vladajuća koalicija ima služiti. A ako, pak, ministarstvo Zukana Heleza možda ipak namjerava napraviti muzej koji će u dobroj vjeri prikazati uravnotežen izbor činjenica i cijelu istinu – tada nitko sretniji od nas.

Zato je tacno.net Ministarstvu obrane BiH danas poslao sljedeća pitanja:

1. Počela je obnova zgrade budućeg Muzeja HVO-a na Heliodromu u Mostaru. Kada će biti otvoren izložbeni postav Muzeja HVO-a?

2. Objavljeno je da je novac za radove nabavljen donacijom. Tko je dao donaciju, i koliko? Tko financira ukupan iznos muzeja, i s koliko novca?

3. Zašto je za mjesto Muzeja odabran Heliodrom, mjesto logora HVO-a za Bošnjake 1993. i 1994.?

4.Tko će biti autor izložbenog postava?

5. Hoće li, u sklopu gradnje Muzeja, na Heliodromu biti postavljeno i spomen obilježje zatočenicima logora HVO-a?

6. Je li o izložbenom postavu provedena javna rasprava ili stručne konzultacije? Jesu li u odlučivanje o Muzeju bili uključeni predstavnici logoraša u Heliodromu, ili muzeološki stručnjaci Bošnjaci? Ako nisu, zašto nisu?

7. Kako Ministarstvo obrane i ministar Zukan Helez komentiraju negativne reakcije Udruženja logoraša i bošnjačkih udruga na vijest da će na Heliodromu biti muzej HVO-a?

8. Hoće li izložbeni postav sadržavati i nalaze, dokumente, dokaze i materijalne tragove iz presude Haškog suda šestorici vojnih i civilnih zapovjednika Herceg-Bosne?

9. Hoće li Muzej obraditi rat HVO-a i ARBiH 1992. do 1994. godine, i kako?

10. Kako ministar obrane BiH Zukan Helez komentira otvaranje Muzeja HVO-a na Heliodromu, i kakav izložbeni postav očekuje? Smatra li primjerenim da se muzej HVO-u otvara na mjestu na kojem je HVO držao logor za bošnjačke civile?

11. Je li početak uređivanja Muzeja HVO bio dio koalicijskog sporazuma osmorke s HDZ-om BiH i SNSD-om? Kako to da su radovi počeli baš sada, nedugo nakon formiranja Vijeća ministara?

Odgovore ćemo objaviti čim ih Ministarstvo odbrane pošalje.

 

 

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Imenovanje ovako kontroverznih ličnosti ima ozbiljne implikacije na državu, od odnosa s medijima do privlačenja stranih investicija. Strani investitori, suočeni s ovakvim liderstvom u ključnim...
Da su makar u jednoj prigodi rekli: Ljudi oprostite, bio je rat, radili smo užasne stvari kojih se sada sramimo i voljeli bism to nekako...
"Zatvaranje očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u Bosni i Hercegovini i danas hrani to sjeme zla i samo je pitanje kada će isto...
Na današnji dan prije šest godina Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio je historijsku presudu kojim je za udruženi zločinački poduhvat nad Bošnjacima Hercegovine...