Nastavak nezakonite prakse: Elektroprivreda HZHB daje 200.000 km za reklamiranje isključivo u Posušju

Elektroprivreda HZHB, koja praktično ima monopol na tržištu na kojem posluje, odlučila je izdvojiti 200.000 KM bez PDV-a na reklamiranje. Taj novac ipak ne može dobiti bilo ko – namijenjen je isključivo sportskom klubu s područja općine Posušje koji raspolaže stadionom koji ima najmanje 1.000 sjedećih mjesta i koji je opremljen LED semaforom. Sličan tender je 2022. godine dodijeljen HŠK Posušje.

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Kada je prošle godine cijela Uprava Elektroprivrede HZHB, na čelu s bivšim direktorom Marinkom Giljom, podnijela ostavke, najavljeno je podmlađivanje kadrova i promjene u poslovanju.

Kasnije će se ispostaviti da su ih zamijenili ljudi još bliži lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću – aktuelni v.d. direktora Drago Bago je, prema medijskim izvještajima, kum zeta Dragana Čovića.

Suštinskih promjena, čini se, nema ni u poslovanju, barem ako posmatramo javne nabavke.

POSTOJI LI POTREBA ZA REKLAMIRANJEM?

Da su reklamiranje i promocija važni u poslovnom svijetu, sigurno će potvrditi svi privrednici. No, ako firma ima monopol na tržištu, te ako stanovništvo mora koristiti njihove proizvode ili usluge, ti isti privrednici će tada vjerovatno reći da je izdvajanje značajnijih suma na reklamiranje „bacanje“ novca. Ukratko, nepotrebno i nesvrsishodno.

U baš takvoj situaciji, gdje je formalno tržište električne energije u BiH otvoreno, a u stvarnosti tri elektroprivrede imaju monopol na teritoriji na kojoj posluju, Elektroprivreda HZHB ponovo odlučuje izdvojiti stotine hiljada maraka na reklamiranje.

Tako je 7. februara raspisan tender za „reklamiranje Društva putem športskog kluba s područja općine Posušje“, vrijedan čak 200.000 KM bez PDV-a.

Osim što mu je upitna opravdanost, tender je sumnjiv sa zakonskog stanovišta. Pored toga što nije planiran Planom javnih nabavki Elektroprivrede HZHB za 2024. godinu, što predstavlja kršenje zakona, teritorijalnim ograničavanjem samo na općinu Posušje u velikom dijelu isključuje se konkurencija.

Dalje, iako u Posušju postoji veći broj sportskih klubova, uvjeti iz tenderske dokumentacije jasno upućuju na to kome je tender namijenjen. Tako se traži da ponuđači raspolažu sa stadionom koji ima najmanje 1.000 sjedećih mjesta, te da je taj stadion opremljen LED semaforom.

Zašto bi jednom ugovornom organu poput Elektroprivrede HZHB bilo važno da stadion ima najmanje baš 1.000 sjedećih mjesta i LED semafor nije poznato, ali ono što se zna jeste da na teritoriji ove općine postoji samo jedan stadion koji ispunjava ove uvjete, a to je Mokri Dolac.

Stadion je općinski, a na njemu svoje domaće utakmice u nogometnoj Premijer ligi BiH igra HŠK Posušje koji, suštinski, raspolaže ovim stadionom. Osim toga, teren za odigravanje svojih utakmica koristi ženski lokalni nogometni klub Inter.

Podsjetimo, sličan tender je 2022. godine dodijeljen upravo HŠK Posušje, s tim da je tada on bio vrijedan 100.000 KM bez PDV-a.

Shodno tome, i ove godine očekuje se da HŠK Posušje, sam ili u konzorciju, pošalje ponudu na adresu Elektroprivrede HZHB, te bi bilo iznenađenje da ovaj klub ne pobijedi na ovom tenderu.

Ovo je samo nastavak dugogodišnje nezakonite prakse Elektroprivrede HZHB, jer je prethodnih godina, na sličan način, nogometne klubove koji se identificiraju kao hrvatski – Zrinjski i Široki Brijeg – nagrađivala sa iznosima do 200.000 KM na godišnjem nivou.

Zajedničko za Elektroprivredu HZHB i sva tri spomenuta nogometna kluba je, očekivano, HDZ BiH. Osim što Čovićevi kadrovi godinama suvereno upravljaju Elektroprivredom HZHB, HDZ-ovci, bilo direktno, bilo indirektno, upravljaju i s ova tri kluba, o čemu smo u više navrata pisali.

Zurnal.info

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dino Cviko

Dino Cviko

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Iz HDZ BiH s vremenom su u namještanju pozicija svojim istaknutim članovima postali tako sposobni da sve prepreke vrlo elegantno skidaju s puta, te bez...
Opština Foča spremna je da plati oko 200 hiljada maraka za izradu šumskoprivredne osnove za privatne šume na svom području, a sagovornici Direkta navode da...
U prijavi se navodi da je načelnik Općine Kiseljak “uspostavio ortačke veze” sa firmama Bar-Floor i Ceste Company, te na taj način omogućio sticanje novčanih...
Almost 300 million worth of assets are in danger. Lack of due diligence by the management, the ministry, the government and the Board. Electric utility...