Nema dogovora, zenički rudari nastavljaju štrajk

Nije postignut dogovor između zeničkih rudara i ministra energetike i rudarstva Federacija BiH Nermina Džindića o deblokadi računa rudnika u Zenici. To je potvrdio Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, 3. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rudari su prekinuli proizvodnju 27. marta, jer nisu dobili februarsku platu i topli obrok. Neki od njih su i štrajkovali glađu.

Rudnicima je blokiran račun zbog čega je onemogućena isplata plata. Račun je blokirala Gradska uprava zbog višemilionskog duga za naknade prema Zenici za gradsko zemljište.

Radi se o više od tri miliona konvertibilnih maraka (oko milion i po eura), prema riječima predstavnika sindikata. Zbog toga je u resornom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije organiziran sastanak.

Sastanku u Sarajevu nije prisustvovao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

”Gradonačelnik nije ni došao na dogovor i šta ćemo, ne možemo bez njega ništa. Sutra ide štrajk upozorenja svih ovih ostalih rudnika od sedam do osam sati i press konferencija sindikata i upravnog odbora u 11 sati”, kazao je Avdić za RSE i dodao da je Elektroprivreda BiH jasno dala do znanja ”da nam neće dati te pare nikad odjednom”.

Iz Ministarstva energije i rudarstva je saopćeno da je “potpuno nejasno ponašanje gradonačelnika koji zanemaruje i jasne zaključke Gradskog vijeća Zenica, te nastavlja rudare RMU Zenica držati u agoniji”.

“Rješenje je trenutno apsolutno u rukama gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića”, saopćilo je, pored ostalog, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Gradsko vijeće Zenice u četvrtak (30. marta) je odobrilo zahtjev tamošnjeg rudnika da im se deblokira račun, kako bi rudari mogli dobiti plate.

Ostalo je, međutim, da zaključke Gradskog vijeća potpiše gradonačelnik Fuad Kasumović kako bi mogli da se realiziraju.

TV Liberty: Kriza u bh. rudnicima

Rudnici su među najvećim dužnicima za poreze i doprinose u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, dug Rudnik mrkog uglja Zenica je krajem decembra prošle godine iznosio blizu 154 miliona maraka (oko 78 miliona eura), koliki je i dug Rudnika uglja Kreka iz Tuzle na sjeveru Bosne.

Dug Rudnika uglja Breza u središnjoj Bosni iznosio je oko 114 miliona maraka (oko 58 miliona eura).

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI