Nikada u gorim odnosima Tadić i Jeremić

Predsednik Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić nikada nisu bili u gorim odnosima nego u poslednjih nekoliko dana

Predsednik Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić nikada nisu bili u gorim odnosima nego u poslednjih nekoliko dana, a Jeremićeva ministarska funkcija čak je ugroženija nego nakon dogovora Srbije i Evropske unije o rezoluciji o Kosovu u GS UN, reklo je Danasu više izvora bliskih srpskom državnom vrhu. 

To je, na unutrašnjem političkom planu, rezultat dvodnevne bure zbog odluke Ministarstva spoljnih poslova, donete bez „adekvatnih konsultacija“ s Tadićevim kabinetom, da diplomatski predstavnik Srbije ne prisustvuje juče u Oslu održanoj svečanosti uručenja Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou.

Naši sagovornici nisu mogli da potvrde tvrdnje pojedinih medija da je Tadić praktično već odlučio da, poštujući formu, predloži premijeru Mirku Cvetkoviću da Jeremić po hitnoj proceduri bude smenjen, ali ističu da „niko ne zna“ šta bi narednih dana moglo da se dogodi. Danasovi izvori tvrde da je zaštitnik građana Saša Janković otputovao u Norvešku uz saglasnost i podršku kabineta predsednika Republike, kao i da je ta odluka doneta bez znanja i odobrenja ministra Jeremića.

Ceo dogovor na liniji Andrićev venac – Saša Janković- Mirko Cvetković napravljen je preksinoć, u periodu 20 – 22 časa, nakon čega je odmah obaveštena javnost.

Nobelova nagrada za mir praktično juče nije uručena kineskom disidentu Liju Sjaobau, pošto kineske vlasti nisu dozvolile ni njemu ni članovima njegove porodice da napuste zemlju. Na svečanosti u Oslu je umesto dobitnika, pored prazne stolice postavljen je veliki portret Liua, koji trenutno izdržava jedanaestogodišnju kaznu zatvora u Kini zbog „subverzivnog delovanja“. Vlasti u Pekingu su osudile dodelu nagrade za mir rečima da je to „politička farsa“, koja ne reprezentuje većinu sveta, a „naročito ne zemlje u razvoju“.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izrazio je juče zadovoljstvo zbog odluke Vlade Srbije da ipak pošalje predstavnika na ceremoniju u Oslo, dok je Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava, rekao da je zaštitnik prava građana najbolji predstavnik Srbije na dodeli Nobelove nagrade za mir.

Čedomir Jovanović, lider LDP, rekao je juče da je dobro što je u Oslo otišao ombdusman, ali da je skandalozno što je Janković otišao kao predstavnik Vlade Srbije. Jovanović je novinarima na stranačkoj konferenciji u Skupštini Srbije rekao da LDP neće odustati od zahteva da se održi sednica skupštinskog Odbora za inostrane poslove kako bi se „stavila tačka na javašluk i bezobrazluk, što je jedini opis spoljnopolitičkih inicijativa poslednjih nekoliko meseci“.

Supruga Lijua Sjaobaua, Liu Sija, izjavila je da njen suprug želi da posveti ovu nagradu svima koji su pali u borbi za demokratiju 1989. godine na Trgu Tjenanmen. Ona se nalazi u kućnom pritvoru i bila je sprečena da napusti zemlju kako bi prisustvovala ceremoniji dodele.

Američki predsednik Barak Obama rekao je juče da mu je žao što ni Liu Sjaobo ni njegova supruga nisu prisustvovali svečanosti u Oslu i pozvao Kinu da više uradi na razvoju demokratije. On je dodao da su vrednosti koje zastupa Liu univerzalne, da je njegova borba miroljubiva i da bi trebalo da bude pušten iz zatvora što je moguće ranije. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uputila je juče poruku podrške Liju Siaobou i pozvala za njegovo hitno oslobađanje.

Kina žali zbog odluke Srbije

Kina duboko žali zbog odluke Vlade Srbije da u poslednjem času promeni svoj stav i pošalje ombudsmana na dodelu Nobelove nagrade za mir, saopšteno je juče iz Ambasade Kine u Srbiji. Kako se navodi, Kina razume pritisak pod kojim je i situaciju u kojoj se nalazi Republika Srbija. „Uručenje Nobelove nagrade kriminalcu Liu Xiaobou koji propagira da „Kina treba još 300 godina da bude kolonija“ i da „ona mora biti podeljena na 18 novih država“, i koji je dugo podsticao rušenje nacionalne vlade, potpuno je protiv dobrih motiva Nobelove nagrade koja simbolizuje „branioca mira“ i predstavlja poniženje za nju. Prema navodima saopštenja, Kina je zemlja principa i „neće tek tako promeniti stav prema odnosu naše dve zemlje“. Dodaje se da će Kina „podržavati opravdanu brigu srpske strane oko pitanja Kosova“, ali se istovremeno nada da će Srbija nastaviti da razume i podržava kinesku stranu kada je rečo pitanjima od vitalnog interesa za Kinu.

Danas.rs

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Za Jovanovića i LDP je kasno, neki drugi ljudi će morati da stvaraju drugačiju Srbiju, kad su već dotična gospoda prodala poverenje građana za udoban...
Konačno, dvogodišnji histerični, pa čak i psihotični pokušaji da se Kosovo još jednom oslobodi u svakom smislu unazadili su Srbiju i učinili je politički krajnje...