Obilježavanje 30. godišnjice ratnog zločina u Stupnom Dolu u srednjoj Bosni

Foto: RSE

Maršom mira “Trasa spasa”, u Varešu se 23. oktobra obilježava 30. godišnjica ratnog zločina u mjestu Stupni Do, koji su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tokom ratnih devedesetih u Bosni i Hercegovini.

U napadu jedinica “Apostoli” i “Maturice” HVO-a na mjesto Stupni Do, udaljeno pet kilometara od Vareša u srednjoj Bosni, 23. oktobra 1993. ubijeno je 38 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Iz Saveza logoraša u BiH, koje je organizator obilježavanja godišnjice stradanja, saopćili su da je među ubijenima bilo 17 žena i petero djece.

“Osim toga, 11 zarobljenih logoraša su žive zapalili u kući u Stupnom Dolu, a jedna osoba je preživjela ‘živu lomaču'”, kaže se u saopćenju.

Tokom ratnih 90-ih, u logorima u Varešu bilo je zatočeno oko 450 bošnjačkih muškaraca koji su bili izloženi torturama, podaci su Saveza logoraša.

Za ovaj ratni zločin osuđeno je više osoba. Haški tribunal je 2006. godine osudio Ivicu Rajića na 12 godina zatvora, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne pušten je na slobodu.

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, na 15 godina zatvora osuđen je 2007. Dominik Ilijašević Como, a na istu zatvorsku kaznu Sud BiH je 2011. osudio Miroslava Anića, za zločine u Kiseljaku i Varešu.

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je 2016. godine bivšeg pripadnika jedinice “Maturice” Ermina Čurtića na pet i pol godina zatvora, zbog zločina nad bošnjačkim civilima na području Vareša.

Pred Haškim tribunalom je za zločine, među kojim su i oni u Varešu i Stupnom Dolu, na višegodišnje zatvorske kazne 2017. osuđeno šest bivših dužnosnika tzv. Herceg-Bosne.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Službena Hrvatska odšutjela je obljetnicu gromoglasnim mukom: službena Hrvatska, dakle, ne sjeća se da je u Ahmićima počinjen ikakav zločin. Službena Hrvatska, čiji je simbolički...