Otkriven uzrok ispadanja kose, na pomolu i lijek

Dobar dio slabokosih i ćelavih razlog svog problema ima u genima, a dio ih može '‘zahvaliti'’ stresu, emocionalnim tegobama, rastavama brakova, prekidima, gubicima dragih osoba...

Dobar dio slabokosih i ćelavih razlog svog problema ima u genima, a dio ih može ‘‘zahvaliti’’ stresu, emocionalnim tegobama, rastavama brakova, prekidima, gubicima dragih osoba…

Gubitak kose traumatično je iskustvo za svakoga, pogađa i muškarce i žene, bez obzira na dob. Muškarci vjeruju da gubitkom kose gube simbole muškosti i šarm, a žene su uvjerene da im ispadanje kose odnosi ljepotu i ženstvenost. Studija provedena na Sveučilištu u Pennsylvaniji u Philadelphiji, piše Nanno press, otkrilo je tajnu ćelavosti. Folikuli dlake osobe koja pati od gubitka kose vrlo su uski i suhi.

Zbog toga matične stanice unutar njih nisu u stanju stvoriti novu skupinu matičnih stanice jer naprosto – nemaju mjesta. To je otkriće prvi korak u određivanju terapije i liječenja ćelavosti. 

George Cotsarelis, glavni istraživač, sa svojim timom analizirao je vlasišta 54 ćelava muškaraca stara između 40 i 65 godina. Riječ o muškarcima koju su barem djelomično ćelavi, a utvrđeno je da je njihova ćelavost usko vezana za aktivnost matičnih stanica. 

– Shvatili smo da je broj matičnih stanica isti u ćelavih i ‘’kosatih’’, no razlika je u aktivnosti i tzv. stanicama pratiocima – objašnjava Cotsarelis.

Samo se u Italiji s ćelavošću bori 11 milijuna ljudi. Dobar dio slabokosih i ćelavih razlog svog problema ima u genima, a dio ih može ‘‘zahvaliti’’ stresu, emocionalnim tegobama, rastavama brakova, prekidima, gubicima dragih osoba…

Treći su uzrok ćelavosti agresivne terapije lijekovima. Nova studija vodi k otkriću losiona koji bi stvarao prostor i poticao matične stanice na rad.

 

vecernji.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI