Oznaka kineski utjecaj

TUNEL KROZ TREBEVIĆ: Projekat vrijedan 200 miliona eura u rukama sumnjive kineske kompanije

"Radi se o veoma ozbiljnoj investiciji. Na tri predložene trase, dužina tunela bi bila između 5,5 km do 9 km sa još jednim predloženim tunelom od 500 m do 1,5 km sa određenim mostovima i dijelom priključnim saobraćajnicama. Izlazne i ulazne tačke bi bile različite. Jedna od ulaznih tačaka bi bila u naselju Miljevići, ovdje u Istočnom Sarajevu, neposredno uz entitetsku granicu", kaže Ljubiša Ćosić.

Izgradnja autoputa Banja Luka- Prijedor: Ugovor sačinjen u korist kineskih investitora, krši pravila državne pomoći

Vlada Republike Srpske mjesecima od javnosti uporno krije ugovor vezan za izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor povjeren kineskoj kompaniji Šandong. SPIN Info saznaje da je Vlada prije potpisivanja navedenog ugovora kojim se obavezala na dodjelu određenih sredstava kineskoj kompaniji ili davanja određenih garancija kojima se pogoduje navedenoj kompaniji, bila dužna podnijeti prijavu za odobrenje državne pomoći nadležnom organu, odnosno Savjetu za državnu pomoć, što nisu učinili. Samim tim, državna pomoć dodijeljena na ovaj način smatrala bi se nezakonitom i podliježe povratu.

Od SDP-a do Bloka 7: Novo rukovodstvo Vlade FBiH bez odgovora na pitanja o najvećem kineskom projektu FBiH

Projekt izgradnje Termobloka 7 čak 17 godina je na čekanju, a tokom tog perioda izvršeni su samo pripremni radovi na mjestu planiranom za izgradnju Bloka 7. Ova investicija dosad je građane koštala 233 miliona KM, a nova Vlada FBiH i nadležno ministarstvo nemaju odgovora na pitanje da li će se nastaviti ovaj projekt. Da li SDP-ov ministar energetike, rudarstva i industrije dijeli stavove o poslovanju s Kinezima kao njegov stranački kolega Grabovica u čijem mandatu je EP BiH potpisala ugovor o saradnji, ostaje da se vidi.