Oznaka kriminalizacija klevete

Ustavni sud BiH razmatra ustavnost kriminalizacije klevete u RS

Kleveta u RS je kriminalizovana izmjenama entitetskog Krivičnog zakonika, koje su usvojene u Skupštini Republike Srpske u julu 2023. godine. Time su se vladajuće stranke u RS, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, koji se nalazi na listi sankcionisanih SAD i Velike Britaije, potpuno oglušile na upozorenja Evropske unije, Venecijanske komisije, OSCE-a, te medijskih radnika, da se radi o potezu kojim se ugrožavaju sloboda govora i izražavanja.

Sanja Vasković: Za položaj medija u RS-u odgovorni su i pojedini novinari

U podcastu portala Tačno.net razgovarali smo sa Sanjom Vasković urednicom portala Spin-info iz Istočnog Sarajeva. Na koji način će se kriminalizacija klevete odraziti na medijske radnike u Republici Srpskoj, kakva je uloga medija u društvu, kako se kao istraživačka novinarka suočava sa izazovima rada u ovom gradu samo su neke od tema o kojima smo razgovarali.

Đorđe Vujatović: Za vlast u RS-u opasnost predstavljaju isključivo istraživački mediji

U audio podcastu portala Tačno.net razgovarali smo sa Đorđem Vujatovićem, novinarom i medijskim aktivistom iz Banja Luke. Kakve posljedice na rad medija i novinara ostavlja kriminalizacija klevete, kakvo je stanje u bh. medijima, sa kakvim izazovima se susreću novinari kao i ko su stvarni agenti "stranog uticaja" u Republici Srpskoj neke su od tema o kojima smo razgovarali.

Samir Šestan: Da li drugi stih pjesme “Niko nam ništa ne može” glasi: “Više volim rusko govno nego američku tortu”?

Naravno da se postavlja pitanje šta učiniti u situaciji kada pravna država ne funkcioniše, kada otuđena, kriminogena, na sve spremna vlast čvrsto drži u rukama sve represivne i kontrolne mehanizme, kad je protestni potencijal mase ozbiljno urušen stampedom mladog i inteligentnog stanovništva prema Zapadu, kad su svi ti slobodni mediji, nevladine organizacije i (stvarna!) opozicija (ako uopšte i postoji) tek izuzeci od pravila, bez realne snage, pa i obračun s njima nije motivisan strahom od štete koju mu mogu nanijeti nego glupošću samoljubivog diktatora koji ne trpi kritiku i kome će možda upravo neostavljanje nikakvih društvenih ventila (a ne ti ventili) doći glave.

Krivični zakonik RS pred Ustavnim sudom

Foto: Capital.ba Pravni tim kojeg je angažovala medijska zajednica jučer je predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta. Podnosioci inicijative koju su pripremili advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac,…