Papa potpisao: Transrodne osobe mogu se krstiti i biti kumovi na vjerskim vjenčanjima

(Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)

Transrodne osobe mogu biti kumovi na rimokatoličkim krštenjima, svjedoci na vjerskim vjenčanjima i sami primiti krštenje, saopćila je u srijedu doktrinarna kancelarija Vatikana, odgovarajući na pitanja biskupa.

Odjeljenje, poznato kao Dikasterij doktrine vjere, bilo je nejasno, međutim, u odgovoru na pitanje da li istopolni par može imati crkveno krštenje za usvojeno dijete ili ono dobijeno preko surogat majke.

Biskup Jose Negri iz Santo Amara u Brazilu poslao je doktrinarnoj kancelariji u julu šest pitanja u vezi sa LGBT osobama i njihovim učešćem u sakramentima krštenja i ženidbe.

Tri stranice pitanja i odgovora potpisao je šef odjela, argentinski kardinal Víctor Manuel Fernández, a odobrio ih je papa Franjo 31. oktobra. Oni su objavljeni na web stranici odjela u srijedu koristeći italijansku riječ za “transseksualce”.

Franjo, 86, pokušao je da Crkvu učini dobrodošlijom LGBT zajednici bez promjene crkvenih učenja, uključujući i jedno koje kaže da privlačnost prema istom polu nije grešna, ali istopolni činovi jesu.

U odgovoru na pitanje da li se transrodne osobe mogu krstiti, doktrinarni ured je rekao da bi to mogli uz određene uslove i sve dok “ne postoji rizik od izazivanja javnog skandala ili dezorijentacije među vjernicima”.

U njemu se navodi da transrodne osobe mogu biti kumovi na krštenju po nahođenju lokalnog svećenika, kao i svjedok na crkvenom vjenčanju, ali lokalni svećenik treba da bude “pastoralni oprez” u svojoj odluci.

“Ovo je važan korak naprijed u Crkvi koja transrodne ljude ne vidi samo kao ljude (u Crkvi za koju neki kažu da oni zapravo ne postoje) nego i kao katolike”, rekao je otac James Martin, istaknuti jezuitski svećenik i pobornik LGBT prava u Crkvi, rečeno je na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Papa Franjo se susreo sa transrodnim osobama iu julu je jednoj transrodnoj osobi rekao: “Čak i ako smo grešnici, on (Bog) se približava da nam pomogne. Gospod nas voli takve kakve jesmo, ovo je Božja luda ljubav.”U dokumentu se navodi da osoba u istospolnoj vezi također može biti svjedok na katoličkom vjenčanju, navela je kancelarija, pozivajući se na postojeće crkveno kanonsko zakonodavstvo koje to ne sadrži zabranu.

Odgovor je bio manje jasan u pogledu osoba u istospolnim vezama i njihove uloge u krštenju, što je inicijacija u Crkvu za djecu ili odrasle.

Brazilski biskup je tražio smjernice o tome da li istopolni par koji je usvojio dijete ili ga je dobio od surogat majke može to dijete krstiti na katoličkoj ceremoniji.

U odgovoru se navodi da je za krštenje djeteta istospolnog para morala postojati “dobro osnovana nada da će biti obrazovano u katoličkoj vjeri”.

Postojao je sličan nijansiran odgovor na pitanje da li osoba u istospolnoj vezi može biti kum na crkvenom krštenju. Rečeno je da osoba mora “voditi život koji je u skladu s vjerom”.

klix.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Amer Bahtijar

Amer Bahtijar

Ovdje ide kratka biografija ako želite...
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI