Počeo štrajk zdravstvenih radnika na jugu BiH

Foto: FENA

Oko četiri hiljade zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na jugu Bosne i Hercegovine, stupilo je u četvrtak, 2. novembra, u osam sati, u generalni štrajk, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike ovog kantona.

Zahtjevi sindikata odnose se na produženje kolektivnog ugovora, te povećanje plate.

“Generalni štrajk će trajati do ispunjenja naših zahtjeva”, izjavio je za RSE predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK, Dalibor Vuković.

Iz sindikata je ranije saopšteno da će za vrijeme trajanja štrajka svi pacijenti koji budu životno ugroženi i kojima je zdravlje upitno biti primljeni u zdravstvene ustanove.

Druge specijalističke ambulante i konsultativni pregledi, ističu u sindikatu, neće raditi.

Iz sindikata navode i da ih niko iz Vlade HNK nije pozvao na razgovor do sada.

Inače, Vlada HNK se već po drugi put nalazi u tehničkom mandatu, jer od 2018. godine nisu provedeni rezultati opštih izbora.

Ministar zdravstva Goran Opsenica je u septembru ove godine podnio ostavku na tu funkciju.

Bosna i Hercegovina nema državno ministarstvo za zdravstvo.

Ova oblasti u BiH je u punoj nadležnosti entiteta Republika Srpska (RS) i Brčko distrikta BiH, te u podijeljenoj nadležnosti između entiteta Federacije BiH (FBiH) i njenih deset kantona.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Prevoz autobusima, tramvajima i metrom u petak je u većem delu Nemačke pogođen štrajkom zaposlenih, što je treći protest zaposlenih u nemačkom saobraćaju u dve...