Poljska će prestati proizvoditi struju iz ugljena

Poljska planira odrediti krajnji datum za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, izjavila je danas državna sekretarica za klimu Urszula Zielinska, najavivši tako veliki zaokret u energetskoj politici.

foto: EPA

Izbori u oktobru okončali su osmogodišnju vladavinu poljske stranke Pravo i pravda (PiS), a nova vlada premijera Donalda Tuska pojačano se angažuje na zaštiti okoliša, tvrdi Zielinska, a prenosi Index.

Sastavni dio tog angažmana bit će i određivanje krajnjeg datuma za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, najavila je vladina dužnosnica.

“Samo krajnji datum omogućuje planiranje nama (vladi), industriji i građanima. Dakle, da, apsolutno ćemo nastojati odrediti krajnji datum”, rekla je Zielinska novinarima u Bruxellesu.

Poljska proizvodi oko 70 posto struje u termoelektranama na ugljen, fosilno gorivo koje emituje najviše ugljen dioksida, iako je proteklih godina povećala i proizvodnju energije iz vjetra i Sunca.

Prethodna vlada dogovorila je sa sindikatima da će se ugljen vaditi do 2049. No, naučnici upozoravaju da u ovoj deceniji treba drastično smanjiti emisiju štetnih plinova u izgaranju ugljena kako bi se izbjegle ozbiljne klimatske promjene.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da postepeno ukinu ugljen do 2030.

Nova vlada u Varšavi preispituje klimatske i energetske planove i pomoći će radnicima i kompanijama koji će snositi posljedice promjena, naglasila je državna sekretarica za klimu.

“Pokrenuta je sveobuhvatna analiza kako bi se intenzivirala ta nastojanja, ali i zaštitili ljudi i kompanije koji bi mogli snositi najteže posljedice i kako bi se kompanijama omogućilo da doista glatko pređu u nove, ‘zelene’ grane”, rekla je Zielinska.

Njene izjave označavaju zaokret u politici Varšave, koja se do sada protivila određenim ekološkim mjerama u EU. Prošle godine podnijela je protiv Bruxellesa tužbu kako bi poništila europsku klimatsku politiku, uključujući i zabranu novih automobila koji ispuštaju ugljični dioksid do 2035. godine.

Poljska je spremna prihvatiti cilj Evropske unije da se do 2040. emisija štetnih plinova smanji za 90 posto i tražit će istodobno da se pronađe rješenje za posljedice u društvu, poručila je Zielinska.

index.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
HINA

HINA

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Nakon osam godina na vlasti ujesen je okončana vladavina PiS-a u Poljskoj. Međutim time demokratija u zemlji nije ni blizu spasa. ...
Jeftin uvoz iz inostranstva, EU davanja, visoke cijene energije: Poljoprivrednici Evrope imaju svega preko glave. Izvještavamo iz Poljske, Belgije i Grčke. ...
Ukrajina je u opasnosti da izgubi jednog od svojih najbližih ratnih saveznika nakon što je Poljska saopštila da je prestala isporučivati oružje Ukrajini, dodatno eskalirajući...