Poplave u Maleziji raselile 40 hiljada ljudi

Foto: REUTERS/Hasnoor Hussain

Poplave kao rezultat višednevnih jakih kiša u Maleziji su prisilile skoro 40 hiljada ljudi da pobjegnu iz svojih domova u južnoj saveznoj državi Džohor, koja se graniči sa Singapurom, a najmanje četiri osobe su preminule tokom prošle sedmice, naveli su zvaničnici u subotu, 4. marta.

“Nekada smo se pripremali za kišnu sezonu u novembru i decembru”, rekao je Mohd Nur Sad (57), stanovnik grada Jong Peng u državi Džohor za Rojters.

“Svaka kuća je imala čamac, ali sada sa nepredvidljivim vremenom, izgleda da nismo pripremljeni i sve je postalo haotično”, dodao je on.

Vlasti su obezbijedile više od 200 skloništa za ljude koji su raseljeni zbog poplava, navode iz nacionalne agencije za upravljanje katastrofama.

Poplave u Maleziji su česte tokom redovne monsunske sezone između oktobra i marta, ali zbog pljuskova ove sedmice su mnogi stanovnici Džohora morali u žurbi da nađu sklonište.

Spasavajući lične stvari iz kuće u vodi koja seže do pojasa, radnica u kafiću Kabiba Sijam (54) je kazala da se pomirila sa tim da mora sama da se bori tokom poplava.

“Šta možemo da učinimo? Ne možemo da se žalimo zbog naše sudbine jer nam je svima isto”, rekla je ona.

Dok je situacija najgora u Džohoru, bilo je poplava i u drugim zemljama, koje su raselile stotine ljudi.

Meteorolozi upozoravaju da još kiše stiže u narednim danima, uglavnom na jugu zemlje.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI