Prekinuta blokada odlaganja smeća na deponiji Uborak kod Mostara

Mještani naselja oko deponije sjeverno od Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), prekinuli su 20. novembra blokadu odlaganja smeća na odlagalištu Uborak, koju su počeli dva dana ranije.

Foto: Arhiv

“Razlog tome je što smo mi građani koji vode brigu o Mostaru i građanima Mostara pred nadolazeće praznike gdje će nam u goste doći ogroman broj turista”, navodi se na Facebook-stranici Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, koja okuplja mještane naselja Bijelo Polje i Vrapčići, oko deponije Uborak, desetak kilometara sjeverno od Mostara.

Mještani tvrde da se na deponiji Uborak godinama, osim komunalnog, nepropisno odlaže i medicinski, te animalni otpad, kao i da je odlagalište odavno napunilo kapacitete. Ističu i da vlasti već godinama nisu učinile ništa na pronalasku nove lokacije za deponiju.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ BiH) i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić (SDA) su 17. novembra, dan uoči protesta, u zajedničkoj izjavi poručili su kako je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, da je Inicijativa ta koja opstruira proces i da neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.

Grupa stanovnika Mostara blokirala je 18. novembra područje u blizini deponije Uborak, ponovno zahtjevajući izmještanje i saniranje ovog odlagališta otpada.

S porukama “Stop trovanju građana Hercegovine” i “Zatvorite i sanirajte Uborak”, na protestima su se okupili stanovnici nekoliko mostarskih naselja, okupljenih u udruženje “Jer nas se tiče”.

”Nakon četiri godine vlasti nisu uradile ništa na rješavanju ovog problema”, kazao je u 18. novembra Omer Hujdur, predsjednik udruženja.

Od juna 2019. godine, mještani okolnih naselja bore se za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak, koju su u više navrata blokirali, pa su u ljeto 2019. godine Mostar i okolna naselja bili doslovno zatrpani smećem. U decembru 2019. godine, jedna od blokada je prekinuta intervencijom i specijalne policije.

Za to odlagalište tvrde da je odavno premašilo kapacitete, da je radilo bez odgovarajuće dokumentacije, kao i da je godinama, pored predviđenog komunalnog, odlagan i medicinski, životinjski, te opasni otpad.

”Zahtjev inicijative ‘Jer nas se tiče’ je bio da taj plan zatvaranja bude trogodišnji, na što je struka rekla da je to nemoguće tehnički napraviti u tome razdoblju, jedino u pet godina. Definirani su rokovi i ono što je potrebno učiniti u idućih pet godina raditi kako bi se deponija sanirala i zatvorila”, kazao je Kordić.

U decembru 2019. godine blokada je prekinuta intervencijom specijalne policije.

Blokade su prekinute i dolaskom pandemije virusa korona, a potom, kako tvrde mještani, i pritiskom vlasti koji se ogledao u kaznama i sudskim procesima.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI