PRIJE 31 GODINU JE FORMIRAN ODRED BOSNA, SINONIM ČASNE ODBRANE SARAJEVA I BiH

 Autor fotografija Nikola Blagojević

Petodnevni program obilježavanja 31. godišnjice formiranja specijalne jedinice MUP-RBiH, Odred policije „Bosna“, završen je danas centralnim događajem u Domu policije u Sarajevu. Preživjeli borci jedne od najslavnijih jedinica u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora, žele ovim činom ukazati poštovanje svojim palim drugovima, ali održati i kulturu sjećanja na herojsku odbranu grada. U borbi za slobodnu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu ova jedinica je dala 80 pripadnika i 1 pripadnicu.

„Sa ovog mjesta u Domu policije je sve počelo. Tu smo odlučili da budemo kao jedan u odbrani grada, odlučni i snažni u odluci da idemo do kraja. Ta snaga nas je vodila, a bez snage nema jednistva a bez jedinstva nema ni Bosne i Hercegovine“, istakao je Dragan Vikić, prvi komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije „Bosna“.

„Tog petog aprila evociramo uspomene na ratne dane, kada je specijalna jedinica po prvi put upotrebljena i koja je bila presudna u odbrani grada i zemlje i bila na visini svih zadataka“, Kemal Ademović, komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije „Bosna“.

„Danas bih podcrtao multikulturalnost i multietničnost naše jedinice, dok smo obilazili grobove i mezare naših pripadnika koji su položili život za jedinstvenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu“, naglasio je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i bivši pripadnik Odreda policije „Bosna“

„Ja želim da se zahvalim svima koji se  svake godine odazovu pozivu da nam pomognu pri realizaciji obilježavanja godišnjice. To samo potvrđuje na koji način građani gledaju na jedinicu i da je smatraju svojom“, naveo je Muriz Bukva, predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Federalnog udruženja Veterana „Bosna“

Umjetnički performans upriličen u čast herojima odbrane je režirao Dino Mustafić, a učestvovali su glumci Maja Salkić i Aldin Omerović, hor Allegro i solista Ileš Bečei u pratnji Elvira Solaka, te violončelistkinja Belma Alić. Moderatorica svečanosti bila je Una Bejtović. Također, svim prisutnima su se obratili i mladi pripadnici odreda Federalne uprave policije, koja je direktni nasljednik čuvenog Odreda Bosna, koji su iskazali svoje veliko poštovanje prema starijim kolegama u najtežim periodima opsade i svjedočili da plemenita ideja začeta prije 31 godinu živi i među novim generacijama zahvaljujući kulturi sjećanja koju ova jedinica njeguje i danas.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI