Šef saudijske diplomacije pozvao na osnivanje palestinske države

foto: AFP

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Farhan upozorio je da regionalna sigurnost na Bliskom istoku zavisi od “pravednog, sveobuhvanbog rešenja palestinskog pitanja”.

Obraćajući se u subotu navečer na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija on je naveo “unilateralne mjere koje su flagrantno kršenje međunarodnog prava”.

“Sigurnost u regionu Bliskog istoka zahtjeva ubrzanje pravednog sveobuhvatnog rješenja palestinskog pitanja. Rješenje mora biti zasnovano na rezolucijama u međunarodnoj areni i mora donijeti mir koji omogućuje palestinskom narodu da ima nezavisnu državu zasnovanu na granicama 1967. s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, rekao je šef saudijske diplomatije.

On je dodao da Saudijska Arabija takođe “odbacuje i osuđuje sve unilateralne korake koji doprinose kolapsu regionalnih i međunarodnih mirovnih napora i ometaju put do diplomatskih rješenja”.

U govoru koji je trajao 16 minuta saudijski ministar nije spomenuo nastojanja da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Izraela sa sa Saudijskom Arabijom.

Ministar se obratio Generalnoj skupštini UN kada se sve više govori o potencijalnom istorijskom mirovnom sporazumu između Saudijske Arabije i Izraela i kada Rijad , kako se navodi, traži izraelske ustupke Palestincima, ali ne i nezavisnu državu.

Rijad također traži koncesije SAD, odbrambeni pakt i sporazum o oružju, te saradnju u uspostavljanju civilnog nuklearnog programa u Saudijskoj Arabiji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu u petak je veći deo obraćanja Generalnoj skupštini UN posvetio mogućem sporazumu sa Rijadom i posljedicama po region.

On je rekao da je Izrael na pragu istorijskog sporazuma sa Saudijcima koji će transformisati Bliski istok i “ohrabriti druge arapske zemlje da normalizuju odnose” sa Izraelom te pojačati izglede za mir sa Palestincima.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI