Srbija dala stipendije studenticama koje su veličale ratne zločince

foto: AP

Studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje su veličale ratne zločince i širile mržnju 11. jula na godišnjicu genocida u Srebrenici nastaviće školovanje u glavnom gradu Srbije.

To je izjavio generalni direktor “Sarajevo-gas” Nedeljko Elek 15. jula i dodao da će, na poziv direktora Bezbednosno- informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, njih dvije studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

“Biće stipendiste države Srbije i biće im obezbjeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi preduzeće Sarajevo- gas”, rekao je Elek na konferenciji za novinare, koju je zajedno sa dvije studentice održao u Istočnom Sarajevu, piše BETA.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv dvije studentice po prijavi MUP-a Kantona Sarajevom pošto je na Instagramu jedna od njih u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta, dok je druga objavila fotografiju ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine u BiH, na kojem je ispisan tekst “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj”.

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine krivično djelo.

U Srebrenici je 11. jula obilježena 28. godišnjica genocida.

Održana je komemoracija te klanjana kolektivna dženaza za još 30 žrtava.

Radi se o nekompletnim tijelima koja su pronađena u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) više puta prekopavali i prebacivali tijela kako bi prikrili tragove zločina.

Nakon dženaze 11. jula ove godine, u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6.751 žrtva genocida.

Snage VRS u Srebrenici i okolini ovog mjesta na istoku BiH ubile su 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti. Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

11. juli je u entitetu Federacija bio Dan žalosti.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI