‘Sve ugroženija sigurnost novinarki u Evropi’

Evropa je najsmrtonosnija regija na svijetu za novinarke dok se najvećom mjerom Rusija smatra odgovornom za toliko nasilje, navodi novi izvještaj Koalicije novinarki (CFWIJ), globalne mreže koja se zalaže za prava i slobode novinarki. Direktno nasilje u koje spadaju i ubistva i pokušaji atentata su skočila za 450 posto globalno od čega se 38 posto napada dogodilo u Evropi. Zašto?

Zadnje četiri godine su pokazale da je sve više novinarki na meti tokom velikih događaja i da se njihov spol koristi kako bi ih se još više zlostavljalo, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Kiran Nazish, direktorica Koalicije novinarki.

“Bez obzira da li se radi o dezinformacijama vezanim za COVID-19, izborima u nekoj afričkoj zemlji, kartelima u Latinskoj Americi ili problemima sa starosjediocima u Kanadi.”

Kako pojašnjava, situacija nije mnogo drugačija ni ove godine.

“Samo je više zabrinjavajuće jer je Rusija zauzela prvo mjesto u ciljanju bilo kakvog oblika govora, naročito u istočnoj i zapadnoj Evropi”, kaže Nazish. Dodaje i da su ruski projektili jedan od najčešćih izvora ubijanja novinara od početka rata u Ukrajini.

“Trebamo li biti sumnjičavi prema ovim obrascima? Možda bismo trebali! Svi pokušaji atentata bili su vrlo dobro isplanirani, uključujući pokušaje smrtonosnog trovanja i miniranja automobila novinara”, dodaje Nazish.

Prema mjerenju Komiteta za zaštitu novinara, od početka rata u Ukrajini ubijeno je najmanje 17 novinara. Među njima se nalazi i producentkinja ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa Vira Hirič koja je ubijena u svom domu u Kijevu 28. aprila 2022. godine.

U Evropi 109 napada na novinarke

Tokom prve polovine ove godine zabilježili su i porast pokušaja ubistava novinarki, a tim Koalicije je zabilježio slične napade širom svijeta: policijsko nasilje, pravno nasilje uključujući SLAPP tužbe (kojima se nastoji onemogućiti objavljivanje vijesti i otežati financijska pozicija), otmice i pokušaje ubistva.

“Što znači i zapadne demokratije koje su decenijama, ako ne stoljećima, bile sigurno utočište za domaće i strano novinarstvo,” pojašnjava Nazish.

Do jula ove godine zabilježeno je 109 napada na novinarke širom Evrope. Polugodišnji izvještaj Komiteta novinarki pokazuje da se radi o četverostruko većem broju napada u odnosu na godinu ranije kada je zabilježeno samo 27 slučajeva.

Kiran Nazish direktorica Koalicije novinarki
Kiran Nazish direktorica Koalicije novinarki

Od januara do jula ove godine Koalicija novinarki je zabilježila devet slučajeva u kojima je novinarkama oduzeta akreditacija, 17 slučajeva hapšenja, 33 prijetnje, 39 slučaja pravnog uznemiravanja, kao i pritvaranja, te 55 slučajeva fizičkih napada.

Kada su prijetnje u pitanju, Turska ima najveći broj prijavljenih slučaja, odnosno 11.

“Ovi incidenti su se dogodili tokom izvještavanja o posljedicama zemljotresa u februaru i sudskog ročišta u kojem je učestvovala novinarka Sibel Tekin”, navodi se u izvještaju.

Sigurnost novinarki u Evropi je sve više ugrožena, sa sve većim brojem fizičkih napada, navodi se u izvještaju.

“Napadi na novinarke često su dio šireg napada na nezavisne medije, kao što se vidi u Rusiji i Bjelorusiji. Kontinuirane prijetnje i napadi također imaju dubok psihološki uticaj, uzrokujući povećan stres, anksioznost i strah za sigurnost”, stoji u izvještaju.

U prvoj polovini zabilježeno je 19 slučajeva u kojima su ruska vlada ili njene institucije ciljale novinarke, kažu iz Koalicije. Pored toga zabilježeno je i deset slučajeva kršenja prava novinarki u Gruziji, kao i 11 slučajeva napada na novinarke u Bjelorusiji i 13 slučajeva napada na novinarke na Kosovu u maju kada su lokalni Srbi protestovali protiv dolaska albanskih gradonačelnika.

Napadi na novinarke zabilježeni su čak i u Francuskoj.

“Posebno zabrinavajući su napadi policije na novinarke tokom protesta”, navodi se u izvještaju. “Zabilježena su i četiri slučaja fizičkog napada, uz pokušaj atentata na novinarku Morgan Large, poznatu po izvještavanju o životnoj sredini i poljoprivrednoj industriji.”

‘Opasna mjesta za novinarke’

Kako za RSE pojašnjava Kiran Nazish, tokom ove godine zabilježena su dva slučaja ubistva novinarki i četiri pokušaja ubistva. Skoro 20 posto prekršaja zabilježeno je u Rusiji. Napade trpe ruske, ali i evropske novinarke, kaže Nazish.

Mnogi od napada su se dogodili na prvim linijama u Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. Najmanje pet novinarki suočilo se sa ruskim raketnim napadima ove godine. Četiri su ranjene, jedna je poginula.

“Victoria Amelina je pogođena smrtonosnim ruskim projektilom u Ukrajini, a Samaher Abdelshafi, koja je zbog svog posla prvo pobjegla iz Sudana i sklonila se u kamp u Darfuru, ubijena je u granatiranju.”

Veliki dio svijeta danas je opasno mjesto za novinarke, navodi izvještaj Koalicije. Kada su novinarke meta, onda je to odraz pada sloboda širom svijeta, navodi Nazish. Dodaje da je u porastu policijsko nasilje, kao i pravno uznemiravanje i SLAPP službe koje su vidljive u Turskoj i istočnoj Evropi.

“Važno je napomenuti da je fizičko ciljanje novinarki u porastu, a osim faktora koji utiču na demokratiju i slobode medija u cjelini, veliki faktor iza fizičkih i internet napada na novinarke širom svijeta povezan je sa mizoginijom”, dodaje direktorica Koalicije novinarki.

Kako navodi, bilježe i slučajeve u kojima se novinarke suočavaju sa rodno zasnovanim napadima i u sudnicama.

“Prošle godine u Turskoj tužilac je na sudu rekao novinarki: ‘Vi ste prostitutka, a ne novinarka'”, kaže Nazish. Također kaže da su i u Indiji zabilježili slučaj u kojem je jedna novinarka navodno bila meta napada kiselinom koju je bacio pristalica premijer Narendre Modija.

“Iako joj nije naudio vikao je za njom ‘Nadam se da će ti se grudi istopiti u kiselini.'”

Nazish također kaže da smo danas suočeni sa svijetom u kojem postoji više načina da se naudi novinarkama, nego da ih se zaštiti.

“Rastući broj novinarki koje se tokom godine nađu na meti je odraz naše humanosti u nevolji.”

‘Novinarke nisu ubijali’

Prije pet godina na Malti je ubijena Daphne Caruana Galiza novinarka koja je istraživala korupciju. Ubijena je bombom koja je bila postavljena u njen automobil. Iste godine Kim Wall, švedska novinarka, ubijena je u podmornici danskog izumitelja Petera Madsena, koji danas služi doživotnu kaznu za ubistvo i sakaćenje novinarke. Njeno unakaženo tijelo pronađeno 11 dana nakon što se ukrcala na Madsenovu podmornicu kako bi radila priču s njim.

Kim Wall je bila i jedna od članica Koalicije novinarki.

“Bila je jedna od mentorki. Kada je ubijena, to je bio jedan od alarmantnih momenata za nas. Jer novinarke ne ubijaju, znate. I nisu, sve do Kim Wall i Gauri Lankesh u Indiji i Daphne.”

Par mjeseci nakon ubistva Kim Wall i Daphne Caruana Galizia, u Slovačkoj je ubijen istraživački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica. Sve se ovo dešava u evropskim zemljama, koje tradicionalno imaju bolji stepen slobode medija no drugi dijelovi svijeta.

Prema mjerenju slobode medija Reportera bez granica za 2023. godinu Slovačka se, recimo, nalazi na 17 mjestu. Danska i Švedska treće i četvrto mjesto, dok je Malta 84 pozicija od ukupno 180.

“To je ono što danas vidite. Nekada smo bilježili jedno ubistvo novinarke godišnje. Sada imamo po dva, tri, četiri ubistva u jednom kvartalu. Samo u ovom kvartalu ubijeno je pet novinarki”, pojašnjava Nazish.

Danas u svijetu, zaključuje Kiran Nazish, postoji više načina da se naudi novinarki, nego da je se zaštiti.

“Potrebno nam je više ljudi koji bi sarađivali sa nama kako bi naučili više o uslovima u kojima novinarke rade”, dodaje. “Rastući broj novinarki koje se nađu na meti je odraz naše humanosti u nevolji.”

Koalicija za novinarke trenutno radi na pripremi programa “Women Press Freedom” za koji Nazish kaže da će da bude poput Reportera bez granica, ali za novinarke i da će raditi na institucionaliziranoj podršci za novinarke, ali i aktivistice.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Amer Bahtijar

Amer Bahtijar

Ovdje ide kratka biografija ako želite...
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI