“Sve vas treba ubiti”, “dabogda ti djeca umrla” – Jevrejima u BiH stižu prijetnje i uvrede

Ogorčen sam zbog stalnog poistovjećivanja bosanskohercegovačkih Jevreja sa stanjem na Bliskom istoku, kaže hazan sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin

Foto: Interview.ba

Već dugo traju prijetnje, vrijeđanja i drugi oblici “izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti” protiv pojedinaca, pripadnika naše zajednice ali i zajednice u cjelini, saopćila je Jevrejska opština Sarajevo putem svoje Facebook stranice.

Riječ je o neprijatnostima kojima su izloženi Jevreji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zbog rata u Gazi i brutalnih zločina koje Izrael na ovom području vrši od 7. oktobra 2023. godine.

“Ogorčen sam zbog stalnog poistovjećivanja bosanskohercegovačkih Jevreja sa stanjem na Bliskom istoku. Riječ je o govoru mržnje, poticanju na mržnju na društvenim mrežama, uz tagovanje stranice Jevrejske opštine Sarajevo, gdje se jasno radi o oblicima izazivanja narodne i vjerske mržnje”, kazao je hazan sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin.

Inače, krivično djelo Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti propisano je u sva tri krivična zakona u BiH. Za sada, ipak, nisu prijavljivali ovakve slučajeve, ali ističu kako razmišljaju o pravnim koracima protiv tih lica.

“Mi, zasad, samo dokumentujemo sve te oblike netrpeljivosti. Društvene mreže nisu baš javna sfera, pa se ove stvari teško mogu sudskim putem rješavati. Bilo je i ozbiljnijih situacija, gdje su upućivane konkretne prijetnje, ali to je već stvar za policiju, to smo prijavljivali. Imamo odličnu saradnju sa agencijama za provedbu zakona i agencijama za istrage i zaštitu, što se toga tiče ne brinemo”, istakao je Kožemjakin.

Smatra i kako bi bolje bilo da krivične prijave podnosi neko ko želi zaštititi manjinu, što je uobičajeno u civilizivanom svijetu – da manjina ne štiti sebe, nego da uslijedi reakcija većine.

“Na momenat osjetite nesigurnost mada je ne osjetim u svakodnevnom životu, čak štaviše, ljudi pitaju šta je bilo i treba li pomoći. Šta god da čovjek uradi, da pokaže svoje neslaganje sa politikom, ostaje antisemitizam koji je duboko ukorijenjen i ne možemo to promijeniti. Jedino što se može promijeniti je da oni koji imaju takva mišljenja, na koja imaju pravo, ista ne plasiraju u javnost. Nije ugodno kad čovjek pročita da smo prokleti, da nas sve treba ubiti, ‘dabogda ti djeca umrla'”…, poručio je hazan sarajevske sinagoge i dodao:

-“Jasno je da mi ne možemo uticati (na situaciju na Bliskom istoku). Mi bismo najsretniji bili da naš glas ima uticaja, pa da kažemo: “Rat je grozna stvar, mi smo to i sami prošli ovdje”. Ali, nas je 450 članova zajednice. Apsolutna manjina. A osjećamo se kao Bosanci i Hercegovci. I onda je to kao da vam neko iglu u oko stavi. Vi volite svoju zemlju i pitate se: jel ja više volim svoju zemlju nego ovi koji sebe nazivaju konstitutivnima. Stalo mi je da krenemo naprijed. Mi smo svi ovdje Bosanci i Hercegovci. Nismo mi Jevreji koji žive u BiH, nego smo bosanskohercegovački Jevreji, tu smo. To nam je dom. Odemo u Jerusalem, pa kada se vraćamo, kažemo: idemo kući, idemo u Sarajevo”, kazao je Igor Kožemjakin.

Oslobođenje

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Ema Džananović/Oslobođenje

Ema Džananović/Oslobođenje

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI