Tajvan se priprema za tajfun, evakuirani građani i otkazani letovi

Manila, juli 2023. godine – Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

Hiljade ljudi su evakuirani, a svi domaći letovi otkazani, dok se Tajvan 3. septembra priprema za dolazak tajfuna Haikui koji će donijeti obilne kiše i snažne vjetrove na južnom i istočnom dijelu otoka.

Prema prognozama, Haiku će stići do planinskog i rijetko naseljenog jugoistoka Tajvana u nedjelju kasno poslijepodne. U svim gradovima na spomenutom dijelu otoka nastava je otkazana, a radnicima je dodijeljen slobodan dan.

“Očekuje se da će predstavljati značajnu prijetnju većini područja u Tajvanu s vjetrovima, kišama i valovima”, rekao je Fong Chin-tzu, zamjenik direktora centralnog meteorološkog ureda na konferenciji za novinare. ” Fong Chin-tzu, pozivajući građane da bude “na oprezu”.

Tajvanska vlada poručila je da je do sada evakuirano više od 2.800 osoba, većinom na jugu i istoku zemlje.

Dvije vodeće domaće aviokompanije otkazale su sve letove za nedjelju, a također su otkazane trajektne linije prema okolnim otocima.

“Podsjećam građane da se pripreme za tajfun i paze na svoju sigurnost, izbjegavaju izlaske ili bilo kakve opasne aktivnosti”, rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen.

Vojska je mobilizirala vojnike i opremu kako bi pomogla pri evakuaciji stanovništva te zatim u saniranju posljedica nevremena.

Prema prognozma, nakon što prođe preko južnog Tajvana, tajfun Haikui će krenuti prema Kini.

Posljednja velika oluja koja je pogodila Tajvan bio je tajfun Bailu, u kome je 2019. godine jedna osoba poginula.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI