Temperatura na sjeveru Atlantika ‘rekordno visoka’

Foto: Shutterstock/EB Adventure Photography

Vode na sjeveru Atlantskog okeana postigle su u srijedu rekordnu dnevnu temperaturu, pokazuju prvi podaci koje je u petak objavila Američka agencija za posmatranje okeana i atmosfere (NOAA) čija su mjerenja počela početkom 1980-ih.

“Naša analiza pokazuje da je 26. jula izmjerena najviša prosječna temperatura vode na površini sjevernog Atlantika, 24,9 stepeni Celzija”, rekao je za AFP naučnik u Nacionalnom središtu za informisanje o okolišu NOAA-e, Xungang Yin.

Ovaj rekord posebno iznenađuje jer se događa rano tokom godine a ne početkom septembra, kada je sjeverni Atlantik inače najtopliji.

Prethodni rekord izmjeren početkom septembra 2022. iznosio je 24,89 stepeni Celzija, što je neznatno manje nego ove godine, rekao je Xungang Yin.

Istakao je kako očekuje da će temperatura na površini sjevernog Atlantika “nastaviti rasti u augustu”, pa se očekuje novo rušenje rekorda.

Sjeverni Atlantik je postao simbolična tačka posmatranja prekomjernog zagrijavanja okeana na planeti pod uticajem klimatskih promjena prouzrokovanih gasovima staklene bašte.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI