Tužilaštvo BiH proširilo istragu u predmetu protiv Mehmedagića i Debevca, uhapšena još jedna osoba

Jedna osoba je uhapšena u predmetu protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno- sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, 14. februara.

Foto: Armin Durgut/Pixsell

U saopštenju se navodi da se osoba sumnjiči da je počinila krivično djelo “lažno predstavljanje”, propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine.

Prethodno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopšteno da je ova pravosudna institucija proširila istragu u predmetu protiv Debevca i Mehmedagića.

Debevec i Mehmedagić su u pritvoru od 18. decembra prošle godine, kada su uhapšeni pod sumnjom da su nezakonito prisluškivali sudije Suda Bosne i Hercegovine i uposlenike državnog tužilaštva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Mehmedagića i Debevca za krivično djelo zloupotreba položaja.

Tužilaštvo je istragu u predmetu protiv Debevca i Mehmedagića proširilo, kako su naveli, zbog sumnje na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti.

“Pripadnici Agencije za istrage i zaštitiu BiH (SIPA) izvršili su pretrese i izuzimanje predmeta na ukupno šest lokacija u Sarajevu”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istovremeno, Tužilaštvo je uputilo prijedlog za produženje pritvora Mehmedagiću i Debevcu za još 30 dana.

Šta se zna o Mehmedagiću i Debevcu?

Bivši direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić se nalazi od 15. marta 2023. na “crnoj listi” američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), koji djeluje pri Ministarstvu za trezor Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju su američke vlasti tada navele da je sankcionisan, jer je kao generalni direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Također, OFAC je naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Sjedinjene Američke Države su 11. decembra prošle godine proširile sankcije protiv Mehmedagića, te na listu dodale i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović.

Disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), tijela nadležnog za imenovanja i sankcioniranje svih sudija i tužilaca, izrekla je Ranku Debevcu u augustu prošle godine javnu opomenu. Prijavljen je da je “namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Takođe, prijavljen je i za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

VSTV je suspendovao Debevca sa pozicije predsjednika Suda BiH nakon hapšenja.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Tužilaštva BiH smatra da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli prikriti dokaze, utjecati na svjedoke s obzirom na saznanja da su i ranije vršili takve...
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 15. februara zatražilo na ročištu produženje pritvora Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, kako bi istraga mogla biti produžena....
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je zaprimilo informaciju o DNK nalazima nekompletnih posmrtnih ostataka dvije osobe koje je poslao Institut za nestale osobe BiH, a...
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izuzima dokumentaciju sa više privatnih univerziteta u Mostaru zbog navodnih nezakonitosti sa izdavanjima diploma....