U Kini raste antijapansko raspoloženje zbog ispuštanja vode iz Fukushime

foto: AFP

Japan je pozvao svoje građane u Kini da izbjegavaju glasno korištenje maternjeg jezika, dok su kompanije iz Japana primile niz uvredljivih poziva usred porasta antijapanskog raspoloženja izazvanog ispuštanjem otpadnih voda iz nuklearne elektrane Fukushima.

Iako Japan tvrdi da je testirana voda sigurna i da neće nanijeti štetu te da je nivo radijacije umjeren, Kina se odlučno protivila ispuštanju vode koje je počelo prošle sedmice te je zabranila uvoz morskih plodova iz Japana.

Peking je odluku o puštanju vode nazvao sebičnom i štetnom po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Japanska vlada je u nedjelju objavila nove podatke koji pokazuju da je nivo radioaktivnosti u vodama kod Fukushime i dalje u sigurnim granicama.

Pozivi iz Kine intenzivno su upućivani japanskim kompanijama od četvrtka kada je operater elektrane počeo da ispušta vodu koja se koristi za hlađenje pogođenih nuklearnih reaktora u Fukushimi.

Japanske kompanije izvijestile su da su počele primati toliko poziva da su imale poteškoća u normalnom radu.

Hiroyuki Namazu, visoki japanski diplomata zadužen za azijska i okeanska pitanja, izrazio je žaljenje zbog tih poziva i poručio visokim zvaničnicima kineske ambasade u Tokiju da pozovu na smirivanje Kine, objavilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova u subotu.

“Pozivamo kinesku vladu da preduzme odgovarajuće mjere, kao što je pozivanje svojih građana da djeluju smireno i da preduzmu sve moguće mjere kako bi osigurali sigurnost japanskih stanovnika u Kini i japanskih diplomatskih misija u Kini”, navedeno je.

Ambasada Tokija u Pekingu pozvala je svoje državljane da se ponašaju oprezno.

“Kada izlazite, pokušajte da budete oprezni, ako to nije potrebno nemojte govorite japanski glasno”, navela je ambasada u upozorenju.

klix.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI