U neredima u Francuskoj zbog ubistva maloljetnika uhapšeno 150 osoba

Cvijeće je pričvršćeno na stup gdje je policajac ubio mladića, Nanterre kod Pariza, 28. juni 2023. Francuska vlada najavila je pojačanu nazočnost policije oko Pariza i drugih velikih gradova i pozvala na smirivanje situacije nakon izbijanja nereda zbog smrti 17-godišnjeg vozača dostave koji je upucan u utorak 27. lipnja 2023. tokom policijske kontrole. Foto: AP

U noći sa srijede na četvrtak nastavilo se nasilje u Francuskoj, posebno u pariškoj regiji gdje je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji ga je odbio poslušati. Do sada je uhapšeno najmanje 150 ljudi, piše BBC.

U nekoliko predgrađa Pariza su nakon incidenta održani protesti tokom kojih je došlo do nereda.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin osudio je “nepodnošljivo nasilje nad simbolima Republike” i dodao da su zapaljene ili napadnute gradske vijećnice, škole i policijske postaje.

Zahvalio je policiji i vatrogascima, te poručio da se svi koji nisu pozvali na smirivanje situacije trebaju sramiti.

U Clamartu, u jugozapadnom predgrađu Pariza, noćas je zapaljen parkirani tramvaj. Požar je kasnije ugašen, ali je tramvajska linija i dalje zatvorena.

Situacija u Nanterreu, petnaestak kilometara udaljenom od Pariza, ponovno je postala napeta oko 23 sata navečer. Zapaljeno je desetak automobila, kontejnera i barijera postavljenih na cestu. Natpisi “Pravda za Nahela” i “Policija ubija” izvješeni su na pročelje zgrade.

Sukobi s policijom trajali su do 1 sat u četvrti gdje je već bilo sukoba stanovnika i pripadnika snage reda, koji su na bacanje kamenja uzvratili suzavcem.

Dvadesetak opština u Seine-Saint-Denisu, departmanu na sjeveroistoku Pariza, prijavilo je požare, izvijestio je policijski izvor, dodavši da su svaki put na mjestu događaja aktivne vrlo mobilne skupine koje broje do stotinjak osoba.

U inače mirnim gradovima sada vlada zabrinutost.

U Essonneu, južno od Pariza, zapaljen je autobus iz kojega su putnici izišli oko 21 sat, doznaje se od policijskih izvora. Sukobi su izbili i u jednoj četvrti u Toulouseu, a s tog se mjesta dizao gust crni dim. Skupina mladih ljudi je zapalila kante za smeće i automobile, a na policiju i vatrogasce su bacali predmete. Uhapšeno je 13 osoba, a situacija se tokom noći smirila.

Sinoć je u Neuilly-sur-Marne, 13 kilometara od Pariza, zapaljeno svih sedam policijskih automobila koji su se nalazili u postaji, a vatra se proširila i na susjednu zgradu u kojoj su smještene prostorije komunalnog redarstva i gradske stambene službe. Vatrogascima je trebalo sat i pol da ugase požar.

Napetosti su zabilježene i u drugim regijama širom zemlje, poput Lyona, gdje su pripadnike policije gađali pirotehničkim sredstvima.

Na nekim mjestima poput Saint-Etiennea, Lillea i Rennesa incidenti su se dogodili prilikom okupljanja u znak podrške ekološkom pokretu koji je nedavno raspustila vlada.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI