Ukidanje rijalitija u fokusu protesta ‘Srbija protiv nasilja’ ispred Pinka

foto: rfe-rl

Stotine demonstranata okupilo se na devetnaestom protestu “Srbija protiv nasilja” 8. septembra koji se završio ispred privatne televizije Pink.

Izveštavanje ove televizije je bilo u fokusu ovog protesta.

Demonstranti su bacali toalet papir na ovu zgradu i uzvikivali “lopovi”, javila je reporterka RSE.

Na zgradi Pinka okačena je velika zastava Srbije pre nego što su demonstranti došli. Oko zgrade je bilo prisutno privatno obezbeđenje.

Organizatori su na kraju protesta pročitali zahteve.

Protest je počeo ispred zgrade Vlade Srbije, a građani su nakon toga krenuli u šetnju ka Pinku.

Protesti, na poziv opozicije, održavaju se svake sedmice u protekla četiri meseca, a povod su dva masovna ubistva u kojima je stradalo devetnaestoro dece i mladih ljudi.

Demonstranti traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru i smene ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Demonstanti takođe traže da se ukine rijaliti program koji se emituje na Pinku, a da se toj televiziji oduzme nacionalna frekvencija.

Nova sezona rijalitija na Pinku, pod drugim imenom, počela je 2. septembra, iako je vlasnik televizije Željko Mitrović polovinom maja objavio da, na preporuku predsednika države, ukida rijaliti.

Odluka o raspisivanju izbora polovinom septembra

Opozicioni poslanici su 5. septembra u parlamentu poručili da “idu u blokadu” Skupštine i traže vanredne izbore, jer, kako su ocenili, nijedan zahtev protesta “Srbija protiv nasilja” nije ispunjen.

Opozicija od vlasti traži da raspišu vanredne parlamentarne i beogradske izbore ili da ispune zahteve protesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. septembra da će odluku o eventualnom raspisivanju vanrednih izbora na zahtev opozicije doneti u drugoj polovini septembra.

Četiri meseca protesta

U masovnom ubistvu 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, učenik sedmog razreda, ubio je devetoro đaka i školskog čuvara.

Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio devet osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Smedereva i Mladenovca.

Pored zahteva za smenom ministra policije i direktora BIA, na protestima “Srbija protiv nasilja” se traži smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Deo opozicije u Srbiji ometao rad Skupštine

Zahteva se i gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks, ukidanje rijaliti programa i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi (Happy), uz ocenu da te televizije promovišu nasilje.

Regujući na proteste, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora, ali je opozicija tada poručivala da izbori nisu među njihovim zahtevima, i da traže da se prvo promene izborni uslovi.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Amer Bahtijar

Amer Bahtijar

Ovdje ide kratka biografija ako želite...
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI