Umrla je jedna od najznačajnijih savremenih bh. umjetnica Gordana Anđelić-Galić

Jedna od najznačajnijih savremenih bosanskohercegovačkih umjetnica Gordana Anđelić-Galić preminula je danas, 24. marta 2024. godine u 75. godini života.

foto: Arhiva

Sarajevska konceptualna umjetnica rođena je 1949. godine u Mostaru. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu 1975. i na Akademiji likovnih umjetnosti 1989. u Sarajevu.

Učestvovala na brojnim međunarodnim izložbama kao što su 48. Bijenale u Veneciji, Italijanski paviljon, program ORESTE; XXI Biennale d’Alexandrie; 48. Oktobarski salon, Beograd; Transitland; Gender check, MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Wien i u galerijama širom svijeta. Njeni se radovi nalaze u brojnim svjetskim kolekcijama.

Izlagala je u Državnom muzeju savremene umjetnosti u Solunu, Muzeju savremene umjetnosti Saint-Etienne, Zacheta Gallery, Varšava; ARKO Art Center, Seoul i drugi…

Bila je direktorica Galerije Collegium Artisticum 2012-13. godine.

U svojim brojnim performansima i konceptualnim radovima, Gordana Anđelić-Galić se bavila pitanjima globalizacije i tranzicije, temama koje su razmatrale indvidualne i kolektivne identitete, stereotipe i procese nastajanja novih narativa i uopšte eksploatacijom postojeće ikonografije u tranziciji ka novim sredstvima izražavanja.

klix.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI