Uoči Prajd nedelje, desničari u Beogradu organizovali anti-LGBT protest

Nekoliko desetina demonstranata u Beogradu 3. septembra, na poziv desničarskih organizacija, protestovalo je protiv LGBT+ zajednice.

Foto: Arhiv

Protest “za odbranu porodičnih i tradicionalnih vrednosti” održan je uoči Prajd nedelje, koju LGBT+ zajednica organizuje od 4. do 10. septembra. Parada ponosa zakazana je za 9. septembar.

Demonstranti su prošetali do Vlade Srbije pod parolom “neću gej paradu u Beogradu”. Od vlasti traže “zabranu promocije LGBT u Srbiji”.

Protest su organizovala udruženja koja zastupaju desničarske stavove – pored ostalih, pokret “Svetosavlje” i “Udruženje lekara i roditelja za nauku i etiku”.

Sebe opisuju kao “rodoljubiva udruženja, okupljena oko tradicionalnih, porodičnih vrednosti”.

U Srbiji poštovanje LGBT prava i sloboda u padu

Prema istraživanjima međunarodnih organizacija, procenat poštovanja LGBT+ prava i sloboda u Srbiji je svega 37 odsto u 2022. godini.

LGBT+ prava i slobode narušena su delovanjem desničarskih partija i organizacija, kao i protivljenjem verskih organizacija.

Organizacija “Da se zna”, koja dokumentuje nasilje i diskriminaciju motivisane homofobijom i transfobijom, evidentirala je 89 incidenata motivisanih mržnjom prema LGBT+ osobama u prošloj godini.

Protest desničara protiv LGBT zajednice u Beogradu, 3. septembar 2023.
Protest desničara protiv LGBT zajednice u Beogradu, 3. septembar 2023.

Od tog broja je 29 slučajeva fizičkog nasilja, a samo je trećina prijavljena policiji.

Uoči Evroprajda 2022. godine – međunarodne manifestacije posvećene pravima LGBT+ zajednice, desničarske organizacije i Srpska pravoslavna crkva protestovali su protiv njegovog održavanja.

Manifestacija je, uprkos zvaničnoj zabrani policije, ipak održana u septembru 2022. godine, uz nekoliko incidenata.

Organizacija “Da se zna” je evidentirala osam fizičkih napada na učesnike Evroprajda.

SPC i desničari bili su i najglasniji u pozivima da se iz nastavnog programa u Srbiji povuku lekcije iz udžbenika biologije – o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ministarstvo prosvete je taj zahtev ispunilo u oktobru 2022. godine, odlukom da se “lekcije hitno isprave”.

Potez ministarstva naišao je na osudu domaćih i međunarodnih organizacija za ljudska prava, uz potpisivanje peticija da se lekcije vrate u nastavu.

Desnica sada ide korak dalje sa zahtevima – da se i iz drugih udžbenika, od istorije, preko sociologije, do psihologije – izbace lekcije koje “promovišu LGBT ideologiju.”

Da “LGBT ideologija” ne postoji, ukazala je u ranijoj izjavi za RSE Ana Petrović iz nevladinog udruženja “Da se zna”.

“Oni tom frazom hoće da nas dehumanizuju. To je glasna desničarska propaganda koja nam nanosi veliku štetu, a iza koje se ne krije nijedan realan argument. U realnosti mi i te kako postojimo, mi smo građani i građanke ove zemlje”, rekla je Petrović.

Prajd pod sloganom ‘Nismo ni blizu’

Beograd Prajd 2023. godine održava se pod sloganom “Nismo ni blizu”, uz naglasak organizatora da se LGBT+ zajednica u Srbiji suočava sa povećanim nasiljem i diskriminacijom.

Nedelja ponosa obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom. Prajd marš je zakazan za 9. septembar.

“Nismo ni blizu, jer ni jedan zahtev Beograd Prajda i dalje nije ispunjen”, saopštili su organizatori.

Zahtevi Beograd Prajda nisu se promenili od 2017. godine.

Među njima su usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba.

Traži se i brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Ultradesničarska organizacija "Konzervativni pokret Naši" izlepila je u Beogradu plakate podrške beloruskom autoritarnom lideru Aleksandru Lukašenku....
Nakon što su u 20 sati zatvorena biračka mjesta u Srbiji očekuje se kako će uskoro biti saopćeni i prvi preliminarni rezultati. U međuvremenu oglasili...
Iza Lucija Domicija, kako znamo, u Rimu je ipak ostalo nešto kuća i zgrada. Iza Nerona Vučića, pak – da skratim istoriju Beograda – neće...
Konačno, dvogodišnji histerični, pa čak i psihotični pokušaji da se Kosovo još jednom oslobodi u svakom smislu unazadili su Srbiju i učinili je politički krajnje...