Ustavni sud RS ocijenio da entitetski Ustav ‘ne predviđa intervenciju visokog predstavnika u BiH’

Ustavni sud Republike Srpske (RS) na sjednici 29. novembra ocijenio je da Ustav RS "nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u Republici Srpskoj koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava.

foto: N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je 1. jula 2023. poništio zakon koji se odnosi na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i izmjene zakona kojim se reguliše rad Službenog glasnika RS.

Tad je, koristeći Bonske ovlasti, nametnuo i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo, a kazna može iznositi do pet godina zatvora, te zabranu vršenja bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta.

Radi se o zakonima koje je prethodno usvojila Skupština RS.

Nakon Schmidtovog poništenja zakona, potpisao ih je predsjednik RS Milorad Dodik, nakon čega su objavljene u Službenom glasniku RS.

Zbog proglašenja i objavljivanja zakona, koje je poništio visoki predstavnik u BiH, protiv Milorada Dodika, predsjednika RS i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS, pred Sudom BiH vodi se proces.

Prijeti im zatvorska kazna do pet godina zatvora i zabrana rada u svim javnim institucijama i preduzećima.

Šta se još navodi u odluci Ustavnog suda RS?

U saopštenju nakon sjednice navodi se kako je Ustavni sud RS utvrdio da Narodna skupština RS usvajanjem i dostavljanjem navedenih zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u “Službenom glasniku Republike Srpske”, te da Predsjednik RS donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom RS utvrđeni postupak donošenja zakona.

Ustavni sud RS je u odluci naveo i da “nije povrijeđen entitetski Ustav u postupku donošenja izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, kao i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, koje je usvojila Skupština RS.

“Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske, te nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka sa aspekta tih akata”, ističe se u odluci.

Sudski proces protiv Dodika zbog zakona

Milorada Dodika je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo da je kao predsjednik RS-a 7. jula proglasio dva zakona koja su predviđala da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na području RS-a.

Lukić se tereti da je svojim potpisom omogućio objavljivanje zakona u entitetskom Službenom glasniku, čime su stupili na snagu.

Izmjene zakona je izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata, tokom juna 2023. godine.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI