Vlada Federacije BiH ograničila rast cijena struje za privredu na 20 posto

U Federaciji Bosne i Hercegovine struju proizvode dvije javne kompanije, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 12. decembra ograničila poskupljenje električne energije za privrednike na maksimalno 20 posto u toku naredne godine, potvrdio je premijer ovog entiteta Nermin Nikšić nakon sjednice.

Na prethodnoj sjednici Vlade Federacije BiH je proglašeno “stanje ugroženosti snabdijevanja električnom energijom za narednu godinu”.

Time je Federalna vlada ispunila uslov, predviđen Zakonom o električnoj energiji iz jula 2022. godine, da samostalno kontroliše cijene struje.

U Federaciji Bosne i Hercegovine struju proizvode dvije javne kompanije, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Dodao je da ova odluka Vlade ima za cilj da od ekstremnog povećanja cijena zaštiti privrednike, koji se električnom energijom snabdijevaju na osnovu godišnjih ugovora koje sklapaju sa elektroprivredama.

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine je ranije protestovalo, navodeći da im je Elektroprivreda BiH nudila ugovore za 2024. godinu u kojima je cijena struje uvećana za skoro 70 posto.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
O razlozima zbog kojih Bosna i Hercegovina nema svoju energetsku politiku, konsekvencama stranačkog upravljanja ključnim kompanijama unutar elektroenergetskog sistema, nikad završenim istragama za korupciju ali...
Projekt izgradnje Termobloka 7 čak 17 godina je na čekanju, a tokom tog perioda izvršeni su samo pripremni radovi na mjestu planiranom za izgradnju Bloka...