Vladimir Kapuralin: Nitko da ne dođe, do ustaša drag

foto: Index.hr

Javni nastup uz fašistička obilježja u Evropi u današnje vrijeme, osim u Ukraini, u kojoj je u toku oružani sukob u kojemu se na ukrajinskoj strani bore jedinice i pojedinci sa eksplicitno nacističkim obilježjima, pojavnost je još samo u Hrvatskoj, u svojoj ustaškoj inačici.

S time, da je to u Hrvatskoj kontinuirana praksa već dvadeset i osam godina nakon završetka građanskog rata, a trideset i tri godine nakon kontrarevolucije i secesije, u čemu su te snage odigrale radikalan posao.

Usporedbe radi, nezamislivo je, da bi se dvadeset i osam godina nakon završetka II sv. rata, u Njemačkoj ili Italiji u javnosti pojavila nacistička i fašistička obilježja, ili manifestacije. U Hrvatskoj je to sastavni dio svakodnevnice u svim segmentima društva.

Buru u javnosti ovih dana izazvala je ilustracija plakata za obilježavanje ovogodišnjeg Dana sjećanja u Vukovaru, kojeg je predstavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Na plakatu je jasno istaknuto karakteristično slovu „U“.

Na kritike je Penava odgovorio, neka one koje to smeta ne dolaze u Vukovar, iz doga jasno derivira tko su oni koji bi trebali doći. Dodatno je tenzije na razinu sukoba digla samovoljna, nelegalna i nasilnička namjera pripadnika Domovinskog pokreta i HOS-ovaca, da spriječe polaganje vijenca u Dunav za sve stradale od strane SDSS-a, zbog čega su oni od toga odustali.

Nije to prvi put, da ulica diktira obilježavanje u Vukovaru. Neslaganja je bilo i do sada, a najbizarniji primjer je onaj iz 2013. godine kada je ulica, do tada nezabilježenom intrigom, ponizila i uvrijedila kompletno državno vodstvo, na čelu sa predsjednikom države, premjerom i kompletnim državnim protokolom prepriječivši im put ka mjestu komemoracije, primoravši ih da čekaju na začelju.

Politika građanskih partija, nije u trideset i tri godine riješila problem, već ga alimentira jer od tih mračnih snaga zavisi. Stoga će on bit prisutan sve do pojave novih radikalnih promjena na klasnoj osnovi.

Vladimir Kapuralin

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI