Zatraženo produženje pritvora suspendovanom predsjedniku Suda BiH i bivšem glavnom obavještajcu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 15. februara zatražilo na ročištu produženje pritvora Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, kako bi istraga mogla biti produžena.

Foto: Armin Durgut/Pixsell

Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno- sigurnosne agencije BiH (OSA), su uhapšeni 18. decembra prošle godine.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su tokom 2020. godine zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužilaštva, u okviru više pravosudnih predmeta protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom ročišta tužilac u ovom predmetu je naveo da je Debevac primio mito od Zdravka Mamića kako bi mu pomogao u postupcima koji su se tada vodili protiv Mamića u BiH.

Radi se o ekstradicionim postupcima u kojima je Hrvatska tražila izručenje Mamića nakon presude u toj zemlji gdje je osuđen za izvlačenje 116 miliona kuna (oko 17 miliona eura) iz fudbalskog kluba Dinamo.

Osim toga, kako je naveo tužilac, Debevec je uzeo mito i od auto salona “Kramar” iz Ljubuškog protiv kojeg se vodilo više od 700 sporova.

Obrazlažući zbog čega je neophodno produženje pritvora, tužilaštvo je navelo da se Debevec sastajao i sa Đorđom Ždralom, koji je osuđen za teška krivična djela.

Odluku o produženju pritvora treba donijeti Sud BiH.

Šta se zna o Mehmedagiću i Debevcu?

U okviru istog predmeta, Državna Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 13. februara, uhapsila jednu osobu.

U saopštenju je SIPA navela da uhapšenu osobu tužilaštvo sumnjiči za krivično djelo “lažno predstavljanje”, kao i za krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine.

Osman Mehmedagić se od 15. marta 2023. godine nalazi na “crnoj listi” američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), koji djeluje pri Ministarstvu za trezor Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju su američke vlasti tada navele da je sankcionisan, jer je kao generalni direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. OFAC je takođe naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Sjedinjene Američke Države su 11. decembra prošle godine proširile sankcije protiv Mehmedagića, te na listu dodale i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović.

Disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), tijela nadležnog za imenovanja i sankcioniranje svih sudija i tužilaca, izrekla je Ranku Debevcu u augustu prošle godine javnu opomenu, ali ga je drugostepena komisija oslobodila odgovornosti.

Prijavljen je i da je “namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”. Takođe je prijavljen i za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

VSTV je suspendovao Debevca sa pozicije predsjednika Suda BiH nakon hapšenja.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Tužilaštva BiH smatra da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli prikriti dokaze, utjecati na svjedoke s obzirom na saznanja da su i ranije vršili takve...
Jedna osoba je uhapšena u predmetu protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno- sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, saopšteno je iz...
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je zaprimilo informaciju o DNK nalazima nekompletnih posmrtnih ostataka dvije osobe koje je poslao Institut za nestale osobe BiH, a...
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izuzima dokumentaciju sa više privatnih univerziteta u Mostaru zbog navodnih nezakonitosti sa izdavanjima diploma....