Podignuta optužnica protiv 15 osoba u predmetu Bosnalijek

foto: arhiva

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića i još 14 osoba.

Prema prikupljenim dokazima, nezakonita imovinska korist u ovom predmetu sa koruptivnim kaznenim djelima, kao i pričinjena šteta iznosi više od 10,8 miliona KM.

Tužiteljica Tužiteljstva BiH, u predmetu visoke korupcije i organiziranog kriminala, podigla je optužnicu koja se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala, zlouporabe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, koja su počinjena između 2005. i 2016. godine, za koja se terete 11 fizičkih i 4 pravne osobe.

U optužnici se navodi, da su prvooptuženi Uzunović Nedim, u svojstvu organizatora, zajedno sa više drugih osoba, sa kojima je povezan rodbinskim vezama ili na drugi način, djelujući kao organizirana skupina, prema međusobnim dogovorima, planiranjem i izvršenjem kaznenih djela, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, a suprotno interesima kompanije Bosnalijek d.d., vršili financijske transakcije putem više off-shore kompanija, registiranih na Britanskim Djevičanskim Otocima i Sejšelima, u korist računa kompanija u Latviji, Kipru i drugim zemljama a za navodne marketinške ili konsultantske usluge koje nisu izvšene.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Uzunović Nedim, kao stvarni vlasnik off-shore kompanija i direktor Predstavništva kompanije Bosnalijek d.d. u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne financijske tijekove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji je nakon toga korišten za različite namjene, uključujući i kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su oštetili kompaniju Bosnalijek d.d. Sarajevo za iznos od 10.849.609,43 KM, a sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.984.508,01 KM, kojim novcem su dalje raspolagali i koristili u privrednom poslovanju, kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, stavljajući novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u legalne financijske tijekove.

Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije koje su sudjelovale u istrazi u BiH i inozemstvu, a posebno Državna agencija za istrage i zaštitu, zadokumentirale su više stotina inozemnih i domaćih financijskih transakcija u velikim iznosima, te je nad određenim novčanim sredstvima i imovinom, tijekom postupka izvršena zabrana raspolaganja, a u okviru optužnice tražit će se oduzimanje višemilijunske nezakonite imovinske koristi, u pojedinačno utvrđenim iznosima.

Optuženi su:

  • Nedim Uzunović, rođen 1976. godine u Mostaru, državljanin BiH,
  • Emin Hadžiomerović, rođen 1948. godine u Kotor Varoši, državljanin BiH,
  • Jasmina Uzunović, rođena 1979. godine u Banja Luci, državljanka BiH,
  • Sead Uzunović, zv. “Sejo“, rođen 1952. godine u Konjicu, državljanin BiH,
  • Munir Ćukle, rođen 1970. godine u Konjicu, državljanin BiH,
  • Nadija Ćukle, rođena 1978. godine u Sarajevu, državljanka BiH,
  • Alma Turajlić, rođena 1985. godine u Banja Luci, državljanka BiH,
  • Aziz Šukalo, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH,
  • Vedad Tuzović, zv. “Vedo“, rođen 1976. godine u Sarajevu, državljanin BiH,
  • Bogdan Joković, rođen 1958. godine u Beogradu, državljanin BiH i Republike Srbije,
  • Anel Vrtić, zv. „Crni“, rođen 1976. godine u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine,
  • Pravna osoba “Serreta Investing” d.o.o. Sarajevo,
  • Pravna osoba “Libero 5“ d.o.o. Konjic,
  • Pravna osoba “Turist best“ d.d. Konjic, i
  • Pravna osoba “Emko građenje“ d.o.o. Rogoznica.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Latvije, Kipra, Hrvatske, Slovenije, itd.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Biznis.info

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI