Otvorena izložba Dževada Hoze u Zagrebu

Foto: Stipe Majić

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici  Hrvatskoj (KIC BiH) u suradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine iz Sarajeva organizirao je dana 19.10.2023.godine  svečano otvaranje retrospektivne izložbe velikog bosanskohercegovačkog slikara-grafičara Dževada Hoze.

Izložba pod nazivom “ŽIVOTOTISAK” otvorena je u dvorani KIC-a BIH i ista će trajati do 28.10.2023.godine.

Kustosica izložbe, gospođa Ivana Udovičić, govoreći o Dževadu Hozi i njegovu dijelu, je naglasila kako je on poznati grafičar, utemeljitelj poznate sarajevske škole  grafike. Među izloženim slikama, izloženi su Hozini radovi koji tematiziraju prošlost BiH, monumentalnu plastiku, nišane i nadgrobne spomenike.

Okupljenima se obratio i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH i u svom obraćanju naglasio značaj ove suradnje kao i suradnje tijela i institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako na području likovne umjetnosti tako i u književnosti, glazbi i ostalim granama umjetnosti.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, Dr. Elma Kovačević Bajtal  je, otvarajući izložbu, zahvalila Umjetničkoj galeriji BiH na donošenju izložbe iz Sarajeva u Zagreb. ” Želimo zajedno s kolegama i institucijama iz BiH djelovati na promociji naše kulturne baštine, a na tom polju BiH ima puno toga kazati i pokazati, i sebi i drugima” istakla je ambasadorica Kovačević -Bajtal.

Otvorenju izložbe prisustvovalo je preko sto osoba iz kulturnog i javnog života Republike Hrvatske i grada Zagreba, ambasadori Finske, Turske i S.Makedonije ,  više savjetnika za kulturu i kulturni atašea stranih država akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Fotografije u prilogu teksta su autorski rad fotografa Stipe Majića. Molimo da se prilikom objavljivanja istih napomene autorstvo.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Amer Bahtijar

Amer Bahtijar

Ovdje ide kratka biografija ako želite...
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI