Ugasite svjetla na sat vremena!

Petnaest hrvatskih gradova pridružuje se globalnoj kampanji za smanjenje nepotrebne potrošnje energije, Sat za Zemlju. U subotu u 20.30 u 131 zemlji na jedan sat ugasit će se osvjetljenja na svjetskim znamenitostima, a u Hrvatskoj na Dioklecijanovoj palači u Splitu, Areni u Puli, Tvrđi u Osijeku, Fo

Petnaest hrvatskih gradova pridružuje se globalnoj kampanji za smanjenje nepotrebne potrošnje energije, Sat za Zemlju. U subotu u 20.30 u 131 zemlji na jedan sat ugasit će se osvjetljenja na svjetskim znamenitostima, a u Hrvatskoj na Dioklecijanovoj palači u Splitu, Areni u Puli, Tvrđi u Osijeku, Forumu u Zadru i gradskim zidinama Dubrovnika

Svjetski fond za prirodu (WWF) poziva ljude da se što češće sjete energetske učinkovitosti i da svojim privatnim aktivnostima doprinesu boljitku Zemlje. Akciji su svoju podršku u Hrvatskoj dali predsjednik Josipović te Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Uz bubnjeve i svijeće, u Zagrebu i u drugim gradovima organizirani su glazbeno-scenski programi. Na zagrebačkom Cvjetnom trgu nastupaju Matija Dedić, Kristijan Beluhan, Max Jurčić i Celtic Fantasy. Program će voditi glumica Zrinka Cvitešić, ambasadorica akcije.  

‘Nastojim se odnositi prema drugima onako kako bih voljela da se drugi odnose prema meni. Jedna od tih drugih je i Zemlja. Dati je puno ljepše nego uzeti. Uzimamo od prirode jako, jako puno i već jako, jako dugo. Vrijeme je da joj počnemo vraćati!’, smatra Cvitešić.

U Astronomskoj udruzi Vidulini poručuju da će subotnja večer u 15 naših gradova, barem na trenutak, biti prilika za kvalitetno promatranje zvijezda. ‘Ugasimo naša svjetla i uživajmo u svjetlećim iskricama na nebu. Nekima od njih potrebne su milijarde godina da dopru do naših očiju’, poručio je Marino Tumpić iz Vidulina.

Vidulini nekoliko godina upozoravaju da nepotrebno, prekomjerno i pogrešno korištenje te usmjeravanje javnog i privatnog osvjetljenja stvara takozvano svjetlosno zagađenje. Sve do nedavnog donošenja Zakona o zaštiti od svjetlosnog zagađenja, njihova stranica www.lightpollution.org bila je jedan od rijetkih izvora informacija o tom problemu.

‘Svjetla u noći civilizacijska su nužnost i potreba, no istovremeno moramo biti pažljivi s njima. Umjetna rasvjeta pretvara noć u dan, a pravilna izmjena dana i noći temeljni je preduvjet našeg ekosustava’, zaključuje Tumpić.

I HT gasi svjetla

Akciju će podržati i mnoge hrvatske kompanije, pa će tako Hrvatski telekom na sat vremena isključiti rasvjetu na lokacijama u Zagrebu (Savska cesta 32 i Ulica grada Vukovara 23) te u po jednoj zgradi u Osijeku, Rijeci i Splitu.

S druge strane, u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) kažu da valja biti i oprezan. Naš energetski sustav toliko je prilagođen sadašnjoj razini potrošnje da ovakve akcije, kao masovna pojava, mogu uzrokovati i probleme.

‘Kad generatoru odjednom nestane opterećenja, on se ubrza, a ako se previše ubrza, to se zove ‘pobjeg generatora’. Naravno da moraju proraditi zaštitni mehanizmi, ali to u pravilu znači gašenje elektrane’, objašnjava Maja Božičević Vrhovčak, doktorica znanosti u području energetike.

Akcija može postati masovna, upozorava Božičević Vrhovčak, a to bi trebalo ući u predviđanja. ‘Ako akcija uzme maha, a ne uđe prethodno u predviđanja, sigurno će izazvati štete u elektroenergetici i prekide u napajanju potrošača. To mi se ne čini vjerojatno, ali svašta treba imati na umu.’

Inače, predviđanje opterećenja u elektroenergetskom sustavu dosta je razvijeno, pa se tako uzimaju u obzir godišnja doba, s obzirom na trajanje dana zbog rasvjete ili grijanja ili pak izvanrednih okolnosti, poput blagdana i sportskih utakmica.

Voditelj projekata u DOOR-u Daniel Rodik dodaje da je vrijednost WWF-ove inicijative prvenstveno u poruci o povezanosti problema potrošnje energije i okoliša, odnosno klime.

‘Možda danas ljudi imaju i većih preokupacija od štednje energije, ali važno nas je potaknuti da razmislimo o problemu čiji smo dio’, smatra Rodik.


Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Vlasnik se C. I. O. S. Grupe Petar Pripuz, tvrdi, “ne može oteti dojmu” da je manipulacija gradonačelnika Tomislava Tomaševića podacima zapravo, “nagovještaj početka izborne...
Više je u Splitu ostalo ruševina iza HDZ-a nego iza savezničkog bombardiranja, pošto su saveznici bombizavali grad par dana, a HDZ se nije gasija par...
Čisti i djevičansko netaknuti Tuđman od bronce na delti Pothodnika i inkartani i dijaboličansko ispišani Smoje iz ljevaonice pred plićakom Veloga Varoša, egzaktni su pokazatelj...
Zagrebački proračun za sljedeću godinu vrijedan je 2,532 milijarde eura, što je više od svih proračuna lokalne/regionalne samouprave u RH zajedno. Gradonačelnik Tomislav Tomašević tu...