Meni nije jasno zašto nas boljševici opet napadaju. Prokleto podno grijanje…

Moglo se za tu lovu napraviti i nekoliko tisuća stanova, ali kriza je i recesija, i nitko pametan sada ne riskira u građevini. Bolje napraviti tri dobre nego dvije-tri tisuće sumnjivih nastambi, posebno ako njihovi stanari godišnje iz državnog budžeta ne dobiju 300-tinjak milijuna kuna

Budimo realni, nije lako biti biskup u današnjoj Hrvatskoj – zaposliš dvije tisuće ljudi, platiš im plaće i sve doprinose, nedjeljom pustiš da se odmaraju u šoping-centrima, sagradiš zgradurinu od 11.000 kvadrata, obloženu oniksom i bračkim kamenom, uz panoramske liftove i podno grijanje – a bezobraznici te napadaju!

Vjerojatno se ova misao vrzmala u glavi uzoritog kardinala i nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića dok je novinarima objašnjavao kako nova zgrada Hrvatske biskupske konferencije nije pretjerano luksuzna, a kamoli skupa. Suprotno, dakako, tvrde jedino zloguki proroci koji ne žele vidjeti kroz kakve patnje posljednjih desetljeća prolazi skromna institucija kao što je Katolička crkva u Hrvatskoj. Eto, tu na Ksaveru sagrađene su u desetljeće i pol samo tri zgrade – novo biskupsko sjedište, Apostolski nuncijat i Vojni ordinarijat – koje su, brat-bratu, stajale oko 25 milijuna eura. Hrvatska biskupska konferencija seli se u objekt koji košta 16,5 milijuna eura, Vojni ordinarijat je stajao približno pet milijuna eura, a jeftino nije bilo ni nuncijevo sjedište.

OK, moglo se za tu lovu napraviti i nekoliko tisuća stanova, ali kriza je i recesija, i nitko pametan sada ne riskira u građevini. Bolje napraviti tri dobre nego dvije-tri tisuće sumnjivih nastambi, posebno ako njihovi stanari godišnje iz državnog budžeta ne dobiju 300-tinjak milijuna kuna.

I što sad – pomislio je kardinal Bozanić – pa ako u Egiptu imaju Dolinu faraona, zašto u Hrvatskoj ne bismo izgradili Brdo biskupa i kardinala? To je i prilika za razvoj turizma, Egipćani stalno štrajkaju i divljaju ulicama, dok je ovdje mir, a sretna okolnost je i da Jadranka Kosor i Vladimir Iljič Šeks žive u širem centru, a ne podsljemenskoj zoni, tako da nema opasnosti da ovdašnji demonstranti dođu i u naše dvorište.

Osim toga – sinulo je zagrebačkom nadbiskupu – samo neznalice mogu rogoboriti protiv najnovije biskupske palače. Nema nelikvidnosti u Katoličkoj crkvi, evo, iz bračkog Jadrankamena su potvrdili kako su im biskupi u roku platili dva milijuna kuna za kamen po kojem će stupati. Hvala nebesima i šteta što i druga poduzeća i ministarstva plaćaju na vrijeme k’o ugledni poduzetnici sa Ksavera! To treba hvaliti, a ne prosipati boljševičku demagogiju koja, što zna svaki čitatelj Glasa Koncila, Hrvatsku želi vratiti u Jugoslaviju, iako od Jugoslavije više nije ostalo ni J.

Josip Bozanić: Autor: Patrik Macek/Vecernji list

Josip Bozanić: Autor: Patrik Macek/Vecernji listUostalom, tko još u Hrvatskoj gradi zgradu s bračkim kamenom, ultramodernim liftovima i okolnim vrtom prepunim japanskih šljva i lavande, a sve to arhitektonsko blago košta pišljivih 1500 eura po kvadratu? Pa za tu cifru danas jedva možete kupiti stan u Zapruđu ili na Malešnici, a to je tako daleko, da se i za najvedrijih dana teško vidi iz novog panoramskog lifta. Onog koji je smješten na južnom dijelu Brda biskupa i kardinala.

Nažalost, našem uzoritom kardinalu Bozaniću providnost je dodijelila mnogobrojne talente, uglavnom u poslovnom sektoru, ali ne i pretjeranu elokvenciju. Tako je sve odgovore lijepo pripremio i spremio se analitički ih obrazložiti, no uspio je izustiti samo to da je, hm-hm, eventualno, podno grijanje malo pretenciozno. Sve drugo je u redu, i tko drukčije misli, on je bezbožnik i ateist.

Amen

Nacional

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Vlasnik se C. I. O. S. Grupe Petar Pripuz, tvrdi, “ne može oteti dojmu” da je manipulacija gradonačelnika Tomislava Tomaševića podacima zapravo, “nagovještaj početka izborne...
Zagrebački proračun za sljedeću godinu vrijedan je 2,532 milijarde eura, što je više od svih proračuna lokalne/regionalne samouprave u RH zajedno. Gradonačelnik Tomislav Tomašević tu...