Dijete od ministra

Foto: Hayat.ba

Ministar odbrane Zukan Helez, potpredsjednik jedne od ključnih stranaka vladajuće koalicije, pokazuje zabrinjavajuće nepoznavanje demokratske kulture, a Ministarstvo koje vodi razočaravajuće neznanje u komuniciranju s medijima. Umjesto, naime, da press služba Ministarstva odbrane BiH odgovori na pitanja koja joj je poslao tacno.net, ministar Helez najprije se telefonski, a sada i javno krenuo obračunavati s portalom koji u dobroj vjeri obavlja svoj elementarni novinarski posao: traži informacije od tijela javne vlasti.

Kratka kronologija i podsjećanje: nakon što je objavljeno da su na Heliodromu, poprištu logora HVO-a za Bošnjake 1993. i 1994., koji je danas kasarna 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH, počeli radovi na uređenju budućeg Muzeja HVO-a, te nakon što je protiv toga prosvjedovalo Udruženje logoraša Mostar i još neke bošnjačke udruge, portal tacno.net poslao je u četvrtak, 2. februara, press službi Ministarstva odbrane BiH jedanaest pitanja o tom projektu.

Istog dana navečer, ministar Zukan Helez telefonski je kontaktirao službeni mobitel tacno.neta, i u razgovoru s novinarom Amerom Bahtijarom nije odgovorio na pitanja koja smo postavili, nego, kao jedan od najviših dužnosnika Vijeća ministara BiH, izvršio neprimjeren pritisak na naš portal.

U nedjelju, 5. marta, Zukan Helez otišao je i korak dalje: objavio je Facebook status u kojemu, ne spominjući izravno portal tacno.net, insinuira kako sadašnja opozicija “pokušava preko nekih udruženja i niskotiražnih portala da kaže kako sam ja instalirao muzej HVO-a na Heliodromu u Mostaru”. Iz Helezova je Facebook statusa jasno kako pod tim “niskotiražnim portalima” podrazumijeva i tacno.net.

Kratko i jasno: tvrdnja ministra Heleza neistinita je manipulacija. Tacno.net nezavisan je portal koji, bez ikakvih utjecaja sa strane, a ponajmanje iz politike, uređuju njegovi urednici i novinari, vođeni temama od javnog interesa. Ne sumnjamo, pritom, da bi se i ministar Helez složio kako je budući muzej HVO-a u bivšem logoru HVO-a za Bošnjake itekakva tema od javnog interesa za portal koji djeluje u Mostaru – vidi se to, uostalom, i iz nervoze koju ministar Helez pokazuje zbog pitanja našeg portala.

U svojem je Facebook statusu ministar Helez objavio i dva dokumenta, koja bi se mogla smatrati odgovorima na dio naših pitanja. Međutim, samo na manji dio. No to je ovdje čak i manje važno: važno je to da ministru očito nije jasno da svojim postupcima demonstrira zabrinjavajuće nerazumijevanje što vladinim funkcionerima jest, a što nije dopušteno. Umjesto da odgovore na naša pitanja ležerno prepusti press službi Ministarstva odbrane, pa da ih još i požuri da nam odgovore što prije – ili, ako već hoće da zove na mobitel, da nazove i odgovori na pitanja – ministar Helez upustio se u osobni obračun, sada već i javno, s portalom tacno.net. Ako nema nikoga drugog da mu kaže kako ta politički djetinjasta metoda u demokratskom društvu političarima nije dopuštena, kažemo mu, evo, mi: gospodine Helez, manite se ćorava posla javnih obračuna s medijima. Od toga ćete samo vi imati štete; mi nećemo, štoviše. Sjednite i odgovorite na pitanja, to je najjednostavniji način da prestanete javno kompromitirati i sebe, i svoju stranku, i svoju vladajuću koaliciju, i svoje Vijeće ministara.

Tacno.net razumije da je gradnja Muzeja HVO-a ministru Helezu vruć krumpir, kao što razumijemo da je dio odluka o gradnji tog kontroverznog objekta usvojena prije njegova mandata. Ali, ministarska funkcija podrazumijeva odgovornost: činjenica je da je gradnja muzeja počela u mandatu ministra Heleza, a ne ranije. Ako ministar smatra da mu to podmeću koalicijski partneri, neka to javno kaže; tacno.net ne kani se plesti u zakučaste zavijutke političkih odnosa među strankama.

Tacno.net ne optužuje ministra Heleza ni za što: želimo samo znati činjenice. I zato, podastrite ih javnosti – pa to vam je posao. Nemojte novinarska pitanja doživljavati osobno, jer ona i nisu osobna: postavljena su u ime javnosti ove zemlje, pa i u ime žrtava logora na Heliodromu. Ako se s gradnjom te institucije slažete, recite to javno, objasnite zašto, i preuzmite ministarsku odgovornost; ako se pak s njom ne slažete, objavite javnosti tko je za gradnju odgovoran, i recite što o tom projektu mislite. Ili, naprosto, podnesite ostavku.

A dok vi razmišljate što da sljedeće učinite, mi ćemo i po treći put ponoviti naša pitanja, ponavljajući još jednom da na njih i dalje očekujemo službene odgovore press službe Ministarstva odbrane u pisanom obliku. Objavit ćemo ih, dakako, čim ih dobijemo.

1. Počela je obnova zgrade budućeg Muzeja HVO-a na Heliodromu u Mostaru. Kada će biti otvoren izložbeni postav Muzeja HVO-a?

2. Objavljeno je da je novac za radove nabavljen donacijom. Tko je dao donaciju, i koliko? Tko financira ukupan iznos muzeja, i s koliko novca?

3. Zašto je za mjesto Muzeja odabran Heliodrom, mjesto logora HVO-a za Bošnjake 1993. i 1994.?

 4.Tko će biti autor izložbenog postava?

5. Hoće li, u sklopu gradnje Muzeja, na Heliodromu biti postavljeno i spomen obilježje zatočenicima logora HVO-a?

6. Je li o izložbenom postavu provedena javna rasprava ili stručne konzultacije? Jesu li u odlučivanje o Muzeju bili uključeni predstavnici logoraša u Heliodromu, ili muzeološki stručnjaci Bošnjaci? Ako nisu, zašto nisu?

7. Kako Ministarstvo obrane i ministar Zukan Helez komentiraju negativne reakcije Udruženja logoraša i bošnjačkih udruga na vijest da će na Heliodromu biti muzej HVO-a?

8. Hoće li izložbeni postav sadržavati i nalaze, dokumente, dokaze i materijalne tragove iz presude Haškog suda šestorici vojnih i civilnih zapovjednika Herceg-Bosne?

9. Hoće li Muzej obraditi rat HVO-a i ARBiH 1992. do 1994. godine, i kako?

10. Kako ministar obrane BiH Zukan Helez komentira otvaranje Muzeja HVO-a na Heliodromu, i kakav izložbeni postav očekuje? Smatra li primjerenim da se muzej HVO-u otvara na mjestu na kojem je HVO držao logor za bošnjačke civile?

11. Je li početak uređivanja Muzeja HVO bio dio koalicijskog sporazuma osmorke s HDZ-om BiH i SNSD-om? Kako to da su radovi počeli baš sada, nedugo nakon formiranja Vijeća ministara?

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Imenovanje ovako kontroverznih ličnosti ima ozbiljne implikacije na državu, od odnosa s medijima do privlačenja stranih investicija. Strani investitori, suočeni s ovakvim liderstvom u ključnim...
Heliodrom, međutim, bio je i mjesto na kojemu su ljude odabirali izravno za smrt. Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) upozorio je 10. siječnja 1994. predsjednika...
Fotografije žena iza rešetaka na prozorima objekta u logoru Heliodrom jedini su materijalni dokaz da su u tom logoru osim muškaraca u jednom periodu bile...
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je formiran predmet u Odsjeku za terorizam u okviru kojeg će biti pozvan ministar odbrane BiH Zukan Helez, da da...