Evropska komisija usvojila plan reformi o proširenju

Evropska komisija (EK) je usvojila dokument o reformama i politikama koje su neophodne pre budućeg proširenja Evropske unije (EU).

Foto: Arhiv

Usvojeni dokument bi trebao da doprinese tekućem procesu diskusije o unutrašnjim reformama koje će EU morati da sprovede kako bi se pripremila za proširenu Uniju.

Ovaj dokument sagledava implikacije u glavnim oblastima poput zajedničkih vrednosti, politike, budžeta i upravljanja.

“EU se mora produbljivati kako se širi. Moramo da počnemo da se pripremamo za EU sutrašnjice i da iskoristimo proširenje kao katalizator napretka. Cela Evropa je dobila od proširenja. Time je EU postala najveće integrisano tržište na svetu. To je otvorilo trgovinske i finansijske tokove, čime je doprinelo ekonomskom rastu kako u EU, tako iu zemljama pristupnicama, i ojačao težinu EU u globalnim poslovima”, navodi se u usvojenom dokumentu.

Inače kada se govori o proširenoj EU misli se na blok koji će brojati preko 30 članica.

EU sada ima 27 zemalja članica. Pre tačno dve dekade, desilo se najveće proširenje u istoriji EU, kada su istog dana, 1. maja 2004. godine deset država postale članice. U međuvremenu, blok je napustila jedna članica, Velika Britanija.

Trenutno su u procesu proširenja deset država: šest zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija Gruzija, kao i Turska.

Nema prijema u EU dok se ne reše bilateralni sporovi

Evropska komisija smatra da proširena Evropska unija ne bi trebala da nosi sa sobom nove izazove u vidu nerešenih bilateralnih sporova.

Potrvđuje se u ovom dokumentu da će EU nastaviti da doprinosi rešenju bilaterlanih sporova i da će nastaviti da vrši pritisak na dobrosusedske odnose kao ključni element procesa proširenja.

“Moraju se uspostaviti posebni aranžmani i neopozive obaveze kako bi se osiguralo da zemlje pristupnice ne budu u poziciji da blokiraju pristupanje drugim kandidatima”, ističe se dokumentu.

Zajednička spoljna politika među ključnim elementima

U usvojenom dokumentu se naglašava da zemlje u procesu proširenja moraju “čvrsto i nedvosmisleno” da prihvate i promovišu vrednosti EU, pre pristupanja.

Smatra se da sve zemlje koje su u porcesu prosirenja, već sada moraju da se progresivno usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, uključujući restriktivne mere.

“Dok nekoliko zemalja kandidata i potencijalnih kandidata dosledno održavaju punu usklađenost već sada, rezultat kod ostalih treba poboljšati, kao prioritet, uključujući sankcije, posebno Rusiji i Belorusiji. Usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU je suštinski signal zajedničkih vrednosti i strateške orijentacije u novom geopolitičkom kontekstu”, navodi se u usvojenom dokumentu Evropske komisije.

Neophodna reforma EU kako bi se omogućilo proširenje

Dok su reforme bile neophodne i ranije, sa proširenjem one postaju nužne, smatra Evropska komisija.

Navodi se da priprema za proširenje jest u starteškom interesu Unije. Priznaje se da celokupan proces bez obzira na prednosti koje donosi proširenje, ima i izazova.

Ističe se neophodnost da proceš pristupanja bude zasnovan na zaslugama.

“To zahteva punu i održivu političku posvećenost i angažovanje, pre svega zemalja u procesu proširenja, ali i same EU”, navodi se u dokumentu.

Formalni početak pregleda politika EU politika za pripreme budućeg proširenja

U saopštenju kojim se potrvđuje da je usvojen stav Evropske komisije o budućem proširenju se navodi da ovim dokumentom započinje rad na detaljnim pregledima politike.

Najavljuje se revizija početkom naredne godine.

Pregledi, kako stoji u dokumentu, mogu imati različite oblike u zavisnosti od sektora i imaće koristi od doprinosa zainteresovanih strana o specifičnim uticajima veće Unije na pojedinačne politike.

U zavisnosti od rezultata revizija, suštinski predlozi reformi u pojedinačnim sektorima, uključujući pripremu predloga Komisije za sledeći dugoročni budžet, mogli bi da budu drugi korak u ovom procesu.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Na temu bošnjačkog nacionalizma, kako se on manifestira te koji su njegovi pojavni oblici za Tačno.net pisat će politolozi i univerzitetski profesori sa područja bivše...
Nažalost, Evropljani na vlasti odbijaju da shvate koliko je poslovni model EU neupotrebljiv i koliko su stara rešenja u novom pakovanju beskorisna. Nemačka, na primer,...
Prema procjenama Bosna i Hercegovina u ovom trenutku suočava se s milijardu konvertibilnih maraka troškova vezanih za izgubljene sporove izgubljene pred međunarodnim arbitražnim sudovima. Elektroprivreda...
EU je namijenila Egiptu 7,4 milijarde eura za "suzbijanje migracija", dok se političari u Hrvatskoj – na čelu s predsjednikom Milanovićem – međusobno natječu tko...