Izraelu se mora suditi za genocid – trenutno i bezuvjetno!

Dvostruki aršini i servilnost međunaroodne zajednice gledanja kroz prste cionističkim zločinima ostaviće velikog traga na međunarodne političke prilike i odnose u svijetu, a samim time i na naše živote! Cionizam se po svojoj prirodi nimalo ne razlikuje od fašizma i aparthejda. Zagovornici cionizma u odbrani barbarizma i počinjenih zločina prišivaju epitet antisemitizma kritičarima njihove politike, što je, naravno, nonsens. Ja hoću da vjerujem da genocid počinjen u ime cionizma nad palestinskim narodom neće ostati nekažnjen! Isto onako kako svijet nije oprostio nacistima, antisemistima i počiniocima holokausta nakon 1945!

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) za Palestinu Francesca Albanese optužila je Izrael da je izvršio genocid u Gazi. Albanese je u objavi na društvenoj mreži X nazvala Gazu najvećim i najsramotnijim koncentracionim logorom 21. stoljeća. Njeni komentari uslijedili su nakon napada u kojem je izraelska vojska bombardirala školu Al-Taba’een u četvrti Al-Daraj u Gazi. Palestinske vlasti javile su da je u tom napadu ubijeno najmanje stotinu Palestinaca.

Ovaj genocid ide na sramotu svih onih koji su ga štitili i omogućili da se narod Palestine nemilosrdno uništava!

U potpunosti dijelim mišljenje specijalne izvjestiteljice Ujedinjenih nacija i smatram da država Izrael mora biti osuđena za genocid, terorizam i grubo narušavanje Povelje UN-a o ljudskim pravima. Licemjernost međunarodne zajednice kroz dozvolu nastupa izraelskim sportistima na proteklim Olimpijskim igrama u Parizu ostaće crna mrlja savremene civilizacije jer su igre trebale biti manifestacija mira i osude genocida u Gazi isto kao što je to osuđen napad Rusije na Ukrajinu.

Dvostruki aršini i servilnost međunaroodne zajednice gledanja kroz prste cionističkim zločinima ostaviće velikog traga na međunarodne političke prilike i odnose u svijetu, a samim time i na naše živote! Cionizam se po svojoj prirodi nimalo ne razlikuje od fašizma i aparthejda. Zagovornici cionizma u odbrani barbarizma i počinjenih zločina prišivaju epitet antisemitizma kritičarima njihove politike, što je, naravno, nonsens. Ja hoću da vjerujem da genocid počinjen u ime cionizma nad palestinskim narodom neće ostati nekažnjen! Isto onako kako svijet nije oprostio nacistima, antisemistima i počiniocima holokausta nakon 1945!

Politika mešetarenja – i pare, i jare i kusur?

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine jedna je od rijetkih grana privrede koja je sve jača, a izvoz oružja u prvom je kvartalu ove godine veći za skoro tri puta u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvoz oružja iznosio je 92.410.727 KM, dok je u tri mjeseca 2023. godine iznosio 35.116.034 KM.

Tokom prošle godine izvoz oružja iz BiH iznosio je 241.144.400 KM, godinu ranije 196.023.892 KM, a 2021. godine 192.875.889 KM. Ovo pokazuje da su proizvodnja i izvoz oružja iz Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve unosniji biznis. Sramotna je činjenica da se transfer tehnologija i zajednička proizvodnja nekih naših proizvoda odvija i sa Saudijskom Arabijom, zemljom odgovornom za ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Bosanski čovjek svjedoči mnogim genocidima i klanjima na prostoru Balkana u posljednjih sto godina. Na svojoj koži osjetio je licemjernost politike međunarodne zajednice kada mu je uveden embargo na uvoz oružja 1991. godine te oduzeto pravo na samodbranu. Ako je jedno zrno metka koje se proizvodi u namjenskoj industriji BiH završilo na tržištu Izraela, onda smo pokazali neviđenu licemjernost i postali saučesnici u genocidu u Gazi. I “naše” oružje ubija! Nikakvi milioni profita ne opravdavaju patnju čovjeka koji ostane bez svojih najmilijih i porodica čiji se korijen zatre!

Da li je Izrael svojim izvozom oružja u Srbiju odgovoran za počinjeni genocid u BiH?

U jesen 1991. Srbija je zaključila tajni ugovor o oružju s Izraelom – uprkos embargu Vijeća sigurnosti UN-a! Advokat Itay Mack i profesor Yair Oron Vrhovnom su sudu Izraela 2016. godine predočili konkretne dokaze o izvozu izraelske odbrane srpskim snagama u vrijeme rata u BiH, uključujući obuku, kao i municiju i puške. Između ostalog, predstavili su lični dnevnik generala Ratka Mladića, zločinca osuđenog pred Međunarodnim sudom pravde za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, i za genocid. Mladićev dnevnik eksplicitno pominje odlične oružane veze Srbije s Izraelom u to vrijeme. Ratko Mladić napisao je u svom dnevniku da su “iz Izraela predložili zajedničku borbu protiv islamističkih ekstremista. Ponudili su obuku naših ljudi u Grčkoj i besplatnu nabavku snajperskih pušaka.” Izvještaj pripremljen na zahtjev holandske vlade o istrazi događaja u Srebrenici također sadrži sljedeće: “Beograd je Izrael, Rusiju i Grčku smatrao svojim najboljim prijateljima.“

U novembru 2016. godine izraelski Vrhovni sud odbio je zahtjev za objelodanivanje detalja o izvozu izraelskog oružja u bivšu Jugoslaviju tokom genocida u Bosni 1990-ih. Sud je ocijenio kako bi “razotkrivanje izraelske umiješanosti u genocid naštetilo vanjskim odnosima zemlje u tolikoj mjeri da bi naštetilo javnom interesu Izraela i moguće krivično gonjenje umiješanih.” Sjednica Vrhovnog suda o odgovoru države na apelaciju održana je ex parte, odnosno apelantima nije bilo dozvoljeno da je saslušaju. Sudije Danziger, Mazouz i Fogelman odbili su apelaciju i prihvatili stav države da bi otkrivanje detalja o izvozu izraelskog oružja u Srbiju tokom rata i genocida u BiH naštetilo vanjskim odnosima i sigurnosti Izraela, te da ova potencijalna šteta prevazilazi interes javnosti da se razotkrije ono što se dogodilo.

Ovakav je odgovor Vrhovnog suda de facto priznanje Izraela da je sarađivao s počiniocima genocida u Bosni i Hercegovini.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Zemlja je bila mnogo više šokirana (nečuvenim) hapšenjem mlade Jevrejke koja je na telavivskoj plaži bacila pesak na Itamara Ben-Gvira, nego pucnjavom u kojoj je...
Kad nešto ima tako pretencioznu odrednicu kao što je „saga“, mora se nekako spomenuti i čabar. Furiosa je nešto kao inter-prequel (prethodno-između), priča o liku...
Iznenađenje, iznenađenje. Nasilni otpor Palestinaca na Zapadnoj obali je promolio glavu. Ljudska čudovišta su se probudila i krenula da se raznose pomoću eksploziva. Teroristi samoubice...
Nekadašnji izraelski vojnik i vodeći povjesničar genocida Omer Bartov smatra kako više nije moguće negirati da je cilj izraelske kampanje uništenje ili prisiljavanje stanovništva Gaze...