Oznaka Izrael

Na talasu islamofobije: Radikalni desničari i vjerski fundamentalisti u odbrani izraelske politike

Posebno je zanimljiva ili pak bizarna solidarnost koju su Mostarci hrvatske nacionalisti izrazili prema Izraelu poslije napada Hamasa 6. oktobra – Mostarsko je sveučilište okačilo veliku zastavu Izraela na svoj ulaz. Ovo možda i ne bi bilo toliko čudno da nije riječ o gradu koji još uvijek ima ulice nazvane po zločincima iz perioda NDH, čiji je režim desetine hiljada jugoslovenskih Jevreja poslao u smrt.

Sporim koracima ka primirju u Gazi

Pritisak za prekid vatre intenzivirao se posljednje sedmice kada je više od 100 civila ubijeno tokom dostave pomoći u Gazi, što je izazvalo bijes evropskih lidera.

Nirnberg za Netanjahua

Ugled države Izrael u svijetu vjerojatno nikada nije bio manji no što je danas. U Izraelu bi iz vlastite tragične povijesti morali naučiti da je nemoguće u potpunosti uništiti jedan narod, a pogotovo palestinski. Narod je to koji se Palestine nikad neće odreći

Solidarnost sa Palestinom bez konkretne akcije su samo prazne riječi na papiru

I oni koji šute zauzeli su stav – istih onih koji podržavaju zločin, silovanja, genocid, etnička ćiščenja. Punih 75 godina cilj je Izraela bio stvaranje jednog sigurnog mjesta za sve Jevreje u svijetu. Tu politiku zasnovanu na ideologiji u kojoj se sigurnost i bezbjednost stvara ubijanjem i bombardovanjem hiljada djece, staraca i žena, treba definisati jasnim imenom – barbarizmom.

Ovaj rat je gori od Jomkipurskog

Posle Jomkipurskog rata Izrael je ponizno pognuo glavu i razmislio. Država je bila u traumi, okrenula se sebi i žalila. Ovog puta sve je drugačije: arogancija, bahatost i obožavanje vojne sile.

Amira Hass: Zahtjevi za prekidom vatre trebaju biti sve glasniji

Stanovnici Gaze, posebno stručnjaci, akademski obrazovani građani, liječnici, mladi i bogati, žele napustiti razoreni pojas, mnogi to i čine. To je u savršenoj korelaciji s dugogodišnjom voljom Izraela da oslabi palestinsko društvo i desetkuje broj Palestinaca "dobrovoljnim" i prisilnim raseljavanjem, govori izraelska novinarka o situaciji u Gazi

Slučaj protiv Izraela

Konačno, nešto se pokreće. Stručnjaci za međunarodno javno pravo kažu da odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) predstavlja prekretnicu. Za početak, resetovan je rečnik. Gotovo je sa referencama na „samoodbranu“, koje služe kao izgovor za neoprostivo; uvedeni su uverljivi argumenti da najveći saveznik SAD i UK na Bliskom istoku vrši genocid.