Oznaka Izrael

Nirnberg za Netanjahua

Ugled države Izrael u svijetu vjerojatno nikada nije bio manji no što je danas. U Izraelu bi iz vlastite tragične povijesti morali naučiti da je nemoguće u potpunosti uništiti jedan narod, a pogotovo palestinski. Narod je to koji se Palestine nikad neće odreći

Solidarnost sa Palestinom bez konkretne akcije su samo prazne riječi na papiru

I oni koji šute zauzeli su stav – istih onih koji podržavaju zločin, silovanja, genocid, etnička ćiščenja. Punih 75 godina cilj je Izraela bio stvaranje jednog sigurnog mjesta za sve Jevreje u svijetu. Tu politiku zasnovanu na ideologiji u kojoj se sigurnost i bezbjednost stvara ubijanjem i bombardovanjem hiljada djece, staraca i žena, treba definisati jasnim imenom – barbarizmom.

Slučaj protiv Izraela

Konačno, nešto se pokreće. Stručnjaci za međunarodno javno pravo kažu da odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) predstavlja prekretnicu. Za početak, resetovan je rečnik. Gotovo je sa referencama na „samoodbranu“, koje služe kao izgovor za neoprostivo; uvedeni su uverljivi argumenti da najveći saveznik SAD i UK na Bliskom istoku vrši genocid.

Naomi Klein: Kako zaustaviti izraelske ratne zločine

Tačno pre petnaest godina u Guardianu je objavljen moj članak koji je počinjao ovako: „Vreme je. Davno prošlo vreme. Najbolja strategija da se okonča sve krvavija okupacija je pretvaranje Izraela u metu globalnog pokreta sličnog onom koji je srušio aparthejd u Južnoj Africi. U julu 2005. ogromna koalicija palestinskih grupa planirala je da uradi upravo to. Pozvani su ’savesni ljudi širom sveta da nametnu širok bojkot i da protiv Izraela primene inicijative dezinvestiranja slične onima koje su primenjene protiv Južne Afrike u doba aparthejda’. Tako je rođena kampanja Bojkot, dezinvestiranje i sankcije.“

Glad kao metoda ratovanja

Ako katastrofa u Gazi nastavi da se razvija, ostvariće se upozorenja na masovna umiranja od bolesti, gladi i izloženosti. U slučaju da se humanitarna pomoć pruži brzo i u velikim razmerama, smrtnost od gladi i bolesti će se stabilizovati i opadati, ali će i dalje biti potrebno vreme da se vrati na nivo pre krize.