Njemačka želi zaposliti više stručnih radnika iz Indije

Njemačko društvo stari, nedostaje stručnih radnika. Oni se trebaju ciljano tražiti u inostranstvu, naprimjer u Indiji. Zbog toga je njemačka savezna vlada donijela više mjera.

Foto: Christophe Gateau/DPA

Njemačka želi privući više stručne radne snage iz Indije: Vladin je kabinet zaključio “Strategiju stručnjaka iz Indije”, u kojoj je navedeno 30 mjera. To je saopštio ministar rada Hubertus Heil. U te mjere spadaju naprimjer digitalizacija izdavanja viza i “ciljano savjetovanje” indijskih studenata u Njemačkoj od Savezne agenture za rad.

“Njemačkoj treba više gospodarske dinamike i zato treba kvalifikovane stručnjake”, rekao je Heil. Vlada, doduše, povlači “sve poteze kod kuće”, ali je Njemačkoj potrebno i doseljavanje kvalifikovanih stručnjaka iz inostranstva. Indija donosi sve pretpostavke da bi privlačenje stručnjaka bio dobitak za obje zemlje.

Scholz putuje u Indiju

Savezni kancelar Olaf Scholz i više njegovih ministara putuju sljedećeg tjedna u Indiju. Tamo žele radnu snagu iz najveće demokratije na svijetu privući u Njemačku. Praćen “gospodarskom delegacijom visokog ranga” Scholz se želi postarati i za više trgovine i više zajedničkih napora u razvoju, zaštiti klime i okoliša, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

Konkretno treba biti naprimjer kod ministra rada Heila koji zajedno s kolegom za gospodarstvo Robertom Habeckom leti posebnim avionom: u jednoj pekari koja radi i s njemačkim receptima on naprimjer želi ojačati uključivanje mladih Indijaca u njemački sistem stručnog obrazovanja. Osim toga, u jednoj školi Heil želi s učenicima govoriti o budućnosti u Njemačkoj.

Stručnjake iz Indije Njemačka želi u velikom stilu privući izdavanjem viza digitalnim putem. Usto dolaze kursevi njemačkog jezika i sajmovi zanimanja i poslova u Indiji, kao i otklanjanje birokratskih prepreka u cjelini. Savezna će agentura rada osim toga ciljano savjetovati indijske studente u Njemačkoj. Kabinet je zaključio odgovarajuću strategiju stručnjaka iz Indije, kao i brošuru ministarstva vanjskih poslova “Fokus na Indiju”.

Indijci rade prije svega u uslužnom sektoru

Heil označava priliv indijskih stručnjaka kao “historijski uspjeh”. S više od 30 mjera to će se nastaviti. U februaru je 137.000 Indijaca bilo zaposleno u Njemačkoj sa socijalnim osiguranjem. Potom, 3,7 posto Indijaca u Njemačkoj jeste nezaposleno – radi poređenja: 7,1 posto je ukupno nezaposlenih u Njemačkoj; 16 posto radi na razini specijalista, a 37 posto na razini eksperata i u pravilu imaju visokoškolsku diplomu.

Indijci su u Njemačkoj pretežno zaposleni u uslužnim djelatnostima, posebno u informatici i komunikacijama. Upravo ovdje postoje mnoga uska grla – uredi i firme godinama se žale na veliki nedostatak informatičkih stručnjaka.

U Njemačkoj rastu problemi zbog starenja stanovništva. Nedostatak stručnjaka prijeti da uspori rast i razvoj – stoji u strategiji vlade. “U Indiji je situacija suprotna.” Mladi su ljudi u velikom dijelu dobro obrazovani, ali tamošnje tržište rada ograničeno je u mogućnosti da ih primi.

spiegel.de

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Spiegel.de

Spiegel.de

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Pojačane kontrole na njemačkim granicama, prema studiji osiguravajuće kuće Allianz Trade, imaju jasne negativne posledice. Prema proračunima, trgovina bi mogla izgubiti 1.1 milijardu evra godišnje...
Na izborima u Saskoj i Tiringiji ekstremno desni AfD ostvario je iznimno zabrinjavajući rezultat. Uzrok je i to što mainstream stranke i same forsiraju ksenofobnu...
Ako centristi ne pokrenu konstruktivnu debatu o osetljivim pitanjima, niko neće. Reakcija na regionalne izbore mora biti više od sprečavanja krajnje desnice da preuzme vlast....
Prosječni podatkovni centar dnevno potroši količinu vode koja bi pokrila potrebe dnevne kućanske upotrebe za između 30.000 i 50.000 ljudi, a Indija je već pogođena...