Balet Mostar Arabesque briljirao na takmičenju u Nizozemskoj

Na International Ballet Competition "Ana Pavlova" u Hagu (Nizozemska) Balet Mostar Arabesque je briljirao i u Mostar donio najznačajnije nagrade u baletu ikada

Foto: Balet Mostar Arabesque

Sedmo po redu Internacionalno Baletsko natjecanje “Ana Pavlova”, upriličeno je 18. (online) i 24-26. studenog (uživo) u kazalištu Zeehelden u Hagu, te se pred respektabilnim žirijem predstavilo oko 90 mladih talenata od 4 do 19 godina, kako bi potvrdili svoje kvalitete i natjecali se za prestižne nagrade.

Balet Mostar Arabesque se predstavio sa tri koreografije i osvojio prestižno Prvo mjesto u kategoriji Pre-competitive classical, treće mesto u Juniorskoj/srednjoj i treće mesto u kategoriji Mini solo baleta.

Tim povodom, umjetnička direktorica BMA, Arleta Ćehić je izjavila: “Do sada smo u Mostar donosili vrijedne nagrade sa drugih prestižnih natjecanja, ali ove su nam posebno značajne jer je IBC Ana Pavlova ekstenzija Akademije ruskog klasičnog baleta, koju vode vrsni umjetnici baleta, i ako vam oni kažu da naša djeca zavređuju najviše ocjene u domenu klasičnog baleta, bez obzira na neuslove u kojima radimo, onda vam ne preostaje ništa drugo, no da vjerujete u to.”

U kategoriji Koreografija, prvo mjesto su “Mostarske labudice”, a drugo mjesto je “Na lijepom plavom Dunavu”.

“Koreografija je koncentrisana misao, koja se bavi logikom, prostorom, ravnotežom, dinamičkim parametrima itd. Po prvi put sam prijavila svoje dvije koreografije, te od istog respektabilnog žirija dobila vrijedno priznanje i prepoznavanje koje mi znači u smislu da je to što sam do sada radila vrijedilo i da sam na dobrom putu. Veoma me je obradovalo da su moje dvije koreografije odabrane za Završnu ceremoniju Gale večeri”, izjavila je jedna od takmičarki.

Neke od takmičarki su dobile i specijalnu nagradu – 50% popusta stipendije za ljetni intenzivni kurs.

„To je posebna prilika za usavršavanje djece koju nam nude Predsjednik i umjetnička direktorica IBC Ana Pavlova. Odlično je i to što možemo birati jednu od nekoliko destinacija u kojima oni rade.”

Sara Galić dobila je Specijalnu diplomu kao najmlađa učesnica i njen ples je odabran za Gala večer.

Inače, na IBC „Ana Pavlova“ bili su učesnici su iz Rusije, Ukrajine, Rumunjske, Bugarske, Češke, Meksika, Poljske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine itd.

Respektabilni žiri:

Vladislav Kuramshin -President of IBC „Ana Pavlova“, Russian Federation

Tatiana Petrova, Artistic Director of IBC „Ana Pavlova“, Russian Federation

Almira Osmanović, Prima Ballerina, choreographer, ehpert judge, Croatia

Olesia Novikova, Principal Dancer, Mariinskiy teathre St. Petersburg, Russia

Federica Fassano, choreographer, dance teacher, Itally

Irina Pesantes, choreographer, dance teacher, Equador

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI