Blinken stigao u Peking kako bi smanjio tenzije između SAD-a i Kine

Foto: Leah Millis/Pool via AP

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Peking na dvodnevne sastanke sa kineskim zvaničnicima.

Ovo putovanje predstavlja prvu posjetu američkog diplomate Kini nakon skoro pet godina.

Američki zvaničnici kažu da je glavni cilj pregovora stabilizacija odnosa koji je postao izuzetno napet.

To se događa skoro pet mjeseci nakon što je ranija posjeta Blinkenu odgođena, nakon leta navodnog kineskog špijunskog balona u vazdušnom prostoru Sjedinjenih Američkih Država(SAD).

SAD su smanjile očekivanja od posjete i obje strane su jasno stavile do znanja da ne očekuju nikakav veći napredak, piše BBC.

Cilj je, kažu američki zvaničnici, ponovno otvoriti linije komunikacije na visokom nivou i stabilizirati odnose koji su postali zategnuti od incidenta s balonom.

Kina je izvela vojne vježbe u blizini Tajvana, koji Peking smatra sastavnim dijelom Kine. SAD održavaju bliske veze s demokratski izabranom vladom Tajvana.

Dnevni red uključuje sastanke sa kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom i visokim kineskim zvaničnikom za vanjsku politiku Wang Yijem.

Rat u Ukrajini, trgovinski sporovi oko naprednih kompjuterskih tehnologija, epidemija droge fentanila u SAD-u i kinesko kršenje ljudskih prava su sve teme o kojima Amerikanci očekuju da će se razgovarati.

Kineski zvaničnici su hladno reagovali na Blinkenovu posetu, postavljajući pitanje da li su SAD iskrene u svojim naporima da poprave odnose.

Nije jasno da li će se sastati sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Blinken je najviši zvaničnik američke vlade koji je posjetio Kinu otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru 2021.

“Ako želimo da budemo sigurni, kao što to radimo, da konkurencija koju imamo sa Kinom ne pređe u sukob, mjesto na kome počinjete je komunikacija”, rekao je Blinken novinarima u petak.

Kasnije je rekao da se nada da će se sastati s predsjednikom Xijem u narednih nekoliko mjeseci.

Sastanak predsjednika Bidena i Xi Jinpinga na Baliju u novembru nakratko je ublažio strahove od novog hladnog rata, ali od incidenta s balonom komunikacija na visokom nivou između dva lidera bila je rijetka.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI