Bosanac – kako to gordo zvuči!

Edin Osmančević – foto: FB

Bosanskohercegovačka nacija je neupitna dok god postoji naša država Bosna i Hercegovina! Nacija ne govori o narodima ili etničkim grupama. Radi se o potpuno različitim pojmovima i namjerno se uvodi konfuzija s ciljem totalne i definitivne etničke podijeljenosti ove zemlje.

Dok sam živio u Beogradu gdje god bi se pojavio bilo to na javnim mjestima ili običnoj prodavnici gdje me je personal prepoznao po mom bosanskom jeziku, zvali su me Bosanac. Ali ne samo mene već su tako zvali i Dragu, i Bajru, i Duleta i sve nas koji smo porijeklom iz naše Bosne i Hercegovine.

Isto to danas doživljavam u Švedskoj gdje radim i gdje nas zovu Bosnier (Bosancima). Tako je i u drugim državama -100 % provjereno.

Dakle, logično pitanje koje proizlazi iz gore navedenog je: ako nas svijet priznaje kao naciju i prepoznaje Bosancima, ko nas to želi u vlastitoj državi praviti magarcima?

U osvit agresije na Bosnu i Hercegovinu Srpska akademija nauka i umjetnosti u svom izdanju od 1989. objavljuje citat Dobrice Ćosića: “Srbi nemaju što više tražiti u Bosni ukoliko se usvoji i proglasi bosanska nacija, Bosanci. Glavni naš prioritet je po svaku cenu sprečiti službeno priznavanje te bosanske nacije.”

Naša domovina je posebno na udaru, jer službena politika Beograda i Zagreba pothranjuje i podržava postdejtonski status quo, što srpski i hrvatski politički predstavnici, izgleda, vide kao projektiranu podjelu BiH.

Odbor za lingvistička pitanja srpskog jezika pri Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) donio je kao svoju prvu odluku da ”bosanski jezik ne postoji jer ne postoji ni bosanski narod”. Na udaru u razbijača bosanskohercegovačkog identiteta je sve ono što ima prefix “bosansko”; Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Bosanski Novi ….Nećemo im dozvoliti ubijanja bosanskog identiteta!

Najbolje objašnjenje su u svom intervjuu “O bosanstvu je riječ” od 31. jula 2023., daju Senadin Lavić i Slaven Kovačević kada kažu da “Postojanje države Bosne i Hercegovine u svjetskom poretku Ujedinjenih nacija jasno ukazuje na postojanje bosanskohercegovačke nacije.”

Oni dalje navode: “Zašto se sveštenici upetljavaju u raspravu o naciji? Zašto polupismeni politikanti, trgovci identitetima, suspektni novinari, priučeni lideri, samoproglašene vođe “naroda” i slični demagozi govore o naciji a uopće ne razumiju evropsku ideju nacije temeljenoj na zapadno-demokratskim vrijednostima? Zašto se ne može razviti svijest o slobodnom građaninu? Zar je etničko tako hipnotizerski pa čak i opijatski moćno za ljude, iako hipnoza i opijati dovode čovjeka u nesvjesno stanje?

Antibosanski militaristi i huškači iskoristili su priliku da napadnu na reisul-ulemu povodom njegovog obraćanja vjernicima u Sapni na svečanosti otvaranja džamije. Vrlo agresivno i bahato oni podsjećaju na stare pripovijesti o “srpskoj zemlji” i omalovažavaju Bosnu. S druge strane, reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini se plaši da neko ne zbuni bošnjački narod. Mediji prenose njegovu izjavu: “Mi smo Bošnjaci, nikakvi Bosanci”. Ta izjava nije precizna! Nije tačna i ne odnosi se na strukturu povijesnog stanja. Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država! Ali, ono što nam je reis poručio mnogo je ozbiljnije. Da li on poručuje između redova da profesori, doktori nauka ili akademici nisu dorasli “narodu”, našim “nanama i dedama”? Dakle, da li je poruka da se među Bošnjacima ne bi smjelo o svemu razgovarati i da postoje utvrđene istine kojih se svako mora pridržavati? Ali, treba naglasiti da u okviru religije mogu postojati utvrđene i nesumnjive istine vjere, dok u svakodnevnom životu i društvenim znanostima može postojati samo validna argumentacija i ljubav prema objašnjenjima pojava. I ništa više! Zanimljivo je za društvenoznanstvenu racionalnost to kako neko potiče Bošnjake da odbijaju da se suoče s Modernom na razini savremenih znanja i na taj način se uključe u svijet života, a ne da bježe od njega.

Napokon, treba pitati –  Zašto Bošnjaci ne bi slušali profesore i akademsku zajednicu? Zašto bi Bošnjaci morali slijepo slušati “svešteničke glasove” u noći Balkana? Zašto ne bi smjeli priznati da bošnjaštvo mora slijediti odvažnu BOSANSKU politiku – a ne samo religijske “deklaracije”? Otkud to opasno nipodaštavanje bosanske inteligencije u 21. stoljeću? Ko bi to ponovo pokušao “dresirati” bosansku i bošnjačku inteligenciju i skloniti je s povjesne scene? Mora završiti epoha defetizma i pasiviziranja BOSANSKOG uma i njegovo potiskivanje. Preduslov bosanskog identiteta je razvitak humanističke i društvenoznanstvene misli!

Dakle, ovdje, o bosanstvu je riječ! Stoga treba naglasiti, radi čistih računa, niko ne može uzeti ime jednom narodu. Ama baš niko! Naravno, može ga zabraniti, kako je austrougarska vlast dekretom ukinula i zabranila bosanski jezik, a uvela srpskohrvatski 1907. godine. Ali, država se može uzeti, okupirati, podijeliti, oteti. Bosanstvo je konkretno pitanje o bosanskoj državi i ono raskrinkava opasnu i “naivnu” bošnjačku politiku koja je pristajala na etničko-religijsko dogovaranje i pregovaranje oko podjele državne teritorije na “plemenska geta”. Niko na ovome svijetu nema pravo da pregovara o podjeli Bosne!

Kada se odbija bosanskohercegovačka nacija ili se njezino postojanje dovodi u pitanje, onda je to ustvari neznanje ili svjesno neprihvatanje suverene države. Ako je riječ o svjesnom negiranju bosanske države-nacije onda je stvar sasvim jasna i to je scenarij hegemonijskog neprihvatanja postojanja Bosne. U osnovi nametnutog spora oko bosanstva, dakle, radi se o neprihvatanju i nepriznavanju bosanskohercegovačke države ili suverene države Bosne i Hercegovine. Osim toga, ako u modernom, zapadno-demokratskom svijetu kojem težimo tako što želimo postati članicom Evropske unije i NATO saveza, u svim zemljama građani jesu nositelji suvereniteta, što je trajna i nezaobilazna vrijednost, da li onda to u pitanju bosanske nacije, neko želi preokrenuti u narativ da su etničke grupe (narodi) nositelji suvereniteta, što bi za postojanje države Bosne i Hercegovine bilo jako opasno.

Primjetno je sljedeće stanje. S jedne strane papagajski se ponavlja da je Bosna i Hercegovina “država tri naroda” što naravno ostavlja prostor za manipulacije u kojima se prepoznaje skrivena agenda za etnoteritorijalizacijom i etničkim odjeljivanjem nakon svih ratnih zločina, strahota i progona stanovništva. Spram ove pozicije suvereno stoji ideja građanskog društva i države koja jasno kaže – Bosna je država njezinih građana.

Postoje, s druge strane, glasnici etno-religijske koncepcije “nacije” za koje je “nacija” proširena biološka (krvna) zajednica, srodnička grupa, naraslo homogeno pleme, koji slijede etnički fundamentalizam i pritom izigravaju “internacionalce”, socijaldemokrate, revolucionare, postkomuniste, “socijalističke sovjete”, kritičare nacionalizma (a skriveni su nacijski redikuli), evropsku avangardu i slične obmanjujuće forme. Oni, pored toga što ne znaju, izdaju se za nešto što nisu!

Naravno, može se govoriti i o trećoj liniji papagajštine koja pod nacijom podrazumijeva religijsku grupu i iz religijske diferencije apriori određuje naciju. Iz religijskih zajednica su razvijeni narodni identiteti i oni su postali gotovo “sveti” i nadnaravni. Na ovim prostorima taj proces teče od 19. stoljeća uz pomoć religijskih institucija i “epsko-tribalističkih” historičara. Prevaranti etnopolitike i etnokratije koji vrlo moćno profitiraju na etnicizmu pronose glasinu da neko želi da poništi ove narodne identitete i prisili ih da prihvate neki drugi identitet. To jednostavno nije tačno, jer višeslojnost svačijeg identiteta ima dio u kojem nacija obuhvata sve građane svoje zemlje, a koji onda u okviru svojih temeljnih sloboda, kao slobodni građani imaju mogućnost da formiraju, koriguju ili zadrže bilo koji drugi sloj svoga identiteta, bio on religijski, jezički ili kulturološki što im niko ne može uzeti!

Najpodlija obmana etnicizma je ona koja zastrašuje građane lažnom tvrdnjom da bosanstvo hoće da poništi bošnjaštvo, srpstvo i hrvatstvo. Ali, to nije smisao bosanstva kao nacionalne ideje. Bosanstvo ne želi poništiti ili obezvrijediti narodne / etničke identitete pojedinaca i grupa, jer bosanstvo nije narodnjačka ili etnička ideologija (četvrta etnička grupa). Ne, nikako! Bosanstvo je naš građanski odnos prema svojoj vlastitoj državi i poštivanje vladavine prava u njoj i građenje njenog institucionalnog sadržaja. Bosanstvo ne traži od građanina da se odriče svojih kulturno-psiholoških određenja i identiteta u kojima su situirani.

Svi oni – i bošnjački i srpski i hrvatski etno-eksperti – namjerno negiraju distinkciju između naroda i nacije kao različitih oblika društvenosti. U tome je sadržana njihova devijantna forma svijesti.

Ali – već postoji bosanskohercegovačka nacija i ona se ne treba nikome dokazivati! Postojanje države Bosne i Hercegovine u svjetskom poretku Ujedinjenih nacija jasno ukazuje na postojanje bosanskohercegovačke nacije. To ideja bosanstva naglašava i čuva.

Neko bi htio da se mi svedemo na puke Bošnjake, Hrvate, Srbe ili neku drugu narodnu/etničku grupu i tako ostanemo zaleđeni u svojoj getoiziranoj identitetnoj strukturi koja ne priznaje državu Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu naciju. Zatvoreno društvo u etničko-religijskim dogmama predstavlja vrhunac zapuštenosti, anakronizma, ahistorijskog svjetonazora, tribalizma, etnocentrizma i religijskog fundamentalizma. To je ono na čemu se održava razorna antibosanska politika. Nasuprot toga mora biti jasna i vidljiva bosanska politika (ne pro-bosanska, već bosanska), temeljena na postojanju bosanske nacije koja želi članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Na kraju, Bosanac sam po nacionalnosti ili državi-naciji Bosni i Hercegovini, a Bošnjak, Hrvat, Srbin, Crnogorac, Jevrej, Rom, Albanac (i tako redom za svih 20-tak etničkih zajednica) jesam po etnicitetu, etničkoj pripadnosti ili skupu karakteristika koje se povijesno vežu za etničku grupu ljudi u kojoj sam rođen. Ko bi zbog ovoga trebao biti zbunjen? Ili – kome ovo može biti nejasno?”

Bosanac dakle nije samo naša nacionalna odredba već nešto što nas spaja i uvažava razlike među ljudima, relaksira njihove odnose i proces bitisanja uz puno uvažavanje pripadnosti etnicitetima. Bosanska nacija jača našu državotvornu svijest, čini nas jačima da uočimo štetnost podjela na “mi” i “vi”, prepoznamo imperijalističke interese naših susjeda te stvara povoljne makroekonomske premise za razvoj i progres.

Sa strane etnopolitike nameće nam se notorna prevara da je Bosna i Hercegovina državna zajednica tri nacije ili unija tri etničke teritorije, da je to nemoguća i podijeljena država. Bijede od nikakvih ljudi drže narode u ropstvu zbog svog neznanja i šovinizma ali moraju znati; neće dugo jer će im Bosna i Bosanac dohakati!

 

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI