Fijasko: Reportaža sa koncerta Baje Malog Knindže povodom dana Dana državnost Srbije u Banjaluci

Naš reporter Ljupko Mišeljić posjetio je svečani koncert Baje Malog Knindže povodom Dana državnosti Srbije u Banjaluci. Na repertoaru nosioca počasnog ordena Republike Srpske nisu se našli ratni hitovi, a ova po svemu sudeći noć koja će biti momentalno zaboravljena ipak je obilježena guslarskom odom prvom čovjeku banjalučkog SNSD-a doktoru Vladi Đajiću. Sve u svemu apsolutni debakl SNSD-a.

„Ostaću do 19:30. Poslije moram da se vratim jer počinje Poirot. Njega ne propuštam. Što se Baje tiče, on se već u tome svome izgradio, a evo i sistem ga podržava“ – priča jedna starija gospođa vozaču autobusa.

S obzirom na to da treba promijeniti dvije linije autobusa, za dolazak na lokaciju potrebno joj je pola sata. Toliko se i planirala zadržati na koncertu. Momak koji gospođu upućuje na lokaciju sportske dvorane „Starčevica“, kaže da će vjerovatno otići na koncert malo kasnije, misleći na termin u kom će nastupiti Baja Mali Knindža (Mirko Pajčin).

Program večeri folklora i patriotskih pjesama uz koncert Baje Malog Knindže, koje je organizovao prof. dr Vlado Đajić, lider banjalučkog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izazvao je negodovanje roditelja djece koja pohađaju Osnovnu školu „Branko Radičević“.

Pojedini roditelji najavljivali su i protest zbog koncerta kontroverznog izvođača, koji se realizuje u sportskoj dvorani u kojoj djeca imaju časove fizičkog vaspitanja. Pojedini roditelji najavljivali su i protest od koga su kasnije odustali.

Za malu decu Baja Mali, a za veliku?

Izvještavajući o najavljenom događaju mediji su prenosili tekstove kontroverznih pjesama Baje Malog Knindže, upućujući i podsjećajući javnost na „slavne dane“ estradne zvijezde, pjesme o ratnim zbivanjima i ratnim herojima. Očekujući takav sadržaj u programu večeri folklora i patriotskih pjesama, pojedini mediji pitali su građane Banjaluke šta misle o koncertu.

Reakcije nisu bile iznenađujuće, ali nisu bile bazirane na činjenicama: sala u kojoj osnovci imaju časove fizičkog vaspitanja nije u vlasništvu škole, pa zato nije ni potrebno pribaviti dozvolu Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i direktora škole.

O tome da li bi ministarstvo ili uprava škole mogli zabraniti koncert nosioca Ordena Njegoša prvog reda, koji je Baji Malom Knindži dodijelio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nije bilo riječi u medijskim izvještajima.

Reagujući na medijski sadržaj i kontekst koji je plasiran, prof. dr Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, organizator događaja, rekao je da su protivnici koncerta „srbomrsci“.

„To je politička hajka nekih srbomrzaca koji ne vole ni Srbiju ni RS ni patriotizam. To je koncert djece, neće biti alkohola, Dan državnosti Srbije je, jedna lijepa manifestacija. Pozivam sve da dođu“ – rekao je i istaknuo da sala u kojoj će koncert biti održan nije u nadležnosti škole.

Od Njegoša do Vlade

Veče folklora i patritotskih pjesama okupilo je u subotu, 17. februara, stotinjak ljudi, pretežno roditelje s djecom. Kulturno-umjetničko društvo „Piskavica“ izvodilo je igre iz Srbije i igre iz Stare Banjaluke.

foto: Tačno.net

Vokalni solisti izvodili su numere iz novokomponovanog kosovskog ciklusa i novokomponovane patriotske pjesme, u namjeri da se tako afirmišu na estradi. Nekolicina djece koja je to veče nastupala ispred KUD-a „Piskavica“, napustila je događaj odmah nakon završetka svog nastupa, kao i nekoliko drugih solista. Jedna grupa maloljetnika napustila je i koncert Baje Malog Knindže, iznenađena repertoarom pjesama koje je Baja Mali Knindža izostavio. Grupa maloljetnih djevojaka ispred dvorane konstatuje: „Ostaću da čujem ’Ptico moja bijeli labude’, a to će sad“.

Nakon nastupa KUD-a „Piskavica“ uslijedila je guslarska oda doktoru Đajiću koju je izveo narodni guslar Vaso Drašković, dijelom poznat široj javnosti po tome što je bio kandidat Srpske demokratske stranke za odbornika u Skupštini grada Banjaluka.

foto: Tačno.net

Baja Mali Knindža prilagodio je program mlađoj publici pa se u izboru pjesama našlo nekoliko njegovih songova o ljubavi, porijeklu, kumstvu, ali i splet zavičajnih putovanja „srpskim zemljama“. Policija daje informaciju da će koncert trajati do 4 ujutru, dok koncert ipak završava u 22 sata.

„Smetaju im moje pesme, a ne smeta im Oluja“ – poručio je na kraju koncerta Baja Mali Knindža.

Dodatak iz zvanične biografije:

“Mirko Pajčin poznatiji kao Baja Mali Knindža, popularnost je stekao tokom rata u bivšoj Jugoslaviji pevajući pesme ratne tematike. U svojim ranijim pesmama neretko je veličao osobe iz ratova devedesetih, kao i pojedince iz Drugog svetskog rata poput Momčila Đujića. Danas piše pesme koje su uglavnom okrenute veličanju srpstva i srpske istorije, kao i ljubavi i alkoholu.

Svoju popularnost je stekao za vreme devedesetih godina prošloga veka. Popularizovao je Radovana Karadžića, a za Vojislava Šešelja i za njegovu stranku je snimio album „Srpskim radikalima“, a često je pevao i po njihovim mitinzima.

Na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske 2024. godine dodeljen mu je Orden Njegoša I reda.” 

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Ljupko Mišeljić

Ljupko Mišeljić

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
U Sarajevu je Trojka mogla sama, bez opstrukcija Mostara i Banje Luke, uspostaviti novu politiku, ali se odlučila za stari model raspodjele vlasti, što se...
Why Žunić never disclosed his assets remains unknown, but Infoveza checked the assets that the deputy reported to the CEC....