Francuska preuzela poziciju primarnog neto izvoznika električne energije u Evropi

Francuska je preuzela poziciju primarnog evropskog neto izvoznika električne energije 2023. godine, kako je izvijestio analitičar energetskih podataka Montel EnAppSys.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Pomak je pripisan smanjenoj domaćoj potražnji i povratku većeg dijela nuklearne flote.

Ukupan neto izvoz Francuske iznosio je 31,1 TWh u drugoj polovini godine, pri čemu je većina viškova energije tekla u susjedne zemlje poput Njemačke i Italije.

Švedska je zadržala svoju poziciju drugog najvećeg neto izvoznika, dok se Norveška popela na treće mjesto po veličini izvoznika.

Holandija je iskusila fluktuirajuću dinamiku izvoza i uvoza, vođenu rastom kapaciteta solarne energije. Italija je ostala najveći neto uvoznik u Evropi, oslanjajući se uveliko na eksterne izvore za svoje potrebe za električnom energijom.

Prema izvještaju, značajan dio uvoza Italije dolazi iz Francuske i Švicarske.

Uprkos izvanrednim izvoznim rezultatima Francuske, Bosna je zadržala vodeću poziciju u neto izvozu kao postotku potražnje, izvozeći 33,7% svoje proizvodnje električne energije.

Jean-Paul Harreman, direktor Montel EnAppSys BV, rekao je: „Norveška je pretekla Španiju uglavnom zato što Francuskoj više nije bilo potrebno toliko uvozne struje. Povratak nuklearne flote, iako daleko od potpunog, smanjio je potrebu Francuske da koristi uvoz.

“S druge strane, u Norveškoj je bilo vlažno ljeto i jesen, što je rezultiralo viškovima hidroelektrane.

„Hidro rezervoari su proizvodili energiju po negativnim cijenama mnogo sati u Nordijskim zemljama zbog viškova i visokih vrijednosti garancija porijekla (GoO), što je činilo profitabilnim proizvodnju električne energije po blago negativnim cijenama. Izgubljeni novac nadoknađen je vrijednošću GoO.”

Energetika.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Delorsove i Schäubleove vizije danas leže u ruševinama, kao u nekoj grčkoj tragediji. Usvojeni pristup rešavanju krize evra učinio je kraj Delorsovoj viziji Evrope po...
Orbanovo protivljenje potencijalnom članstvu Ukrajine u EU liči na njegovu konfrontaciju sa Briselom oko migracija 2015. Ali ovoga puta je strategija propala i on je...
Plaćena je visoka cena u obliku trajne stagnacije i dalje fragmentacije u Evropi. Evropska monetarna unija ostaje nedovršena. Nedostaju joj politička i fiskalna unija bez...