Google će medijima u Kanadi plaćati korištenje informativnih sadržaja

Kanadska vlada je postigla dogovor sa Googleom o plaćanju medijskih sadržaja koji se mogu naći u pretraživaču. Dogovor je sklopljen tri sedmice prije nego što je u Kanadi trebao da stupi na snagu zakon koji bi obavezivao tehnološke gigante da daju kompenzacije medijima za njihove sadržaje, pišu svjetski mediji

Foto: Pexels

Ispravna kompenzacija za novinarske kuće

Godišnja kompenzacija koju će plaćati kompanija Alphabet, u čijem vlasništvu je Google, iznosi 73,6 miliona američkih dolara, čime su okončane neizvjesnosti vezane za zakon koji je donesen u junu a na snagu bi trebao da stupi najkasnije do 19. decembra.

“Nakon sedmica produktivnih diskusija, drago mi je da mogu da najavim da smo našli zajednički put naprijed sa Googleom za implementaciju Zakona o informativnim sadržajima na internetu”, rekla je kanadska ministarka za baštinu Pascale St-Onge. Predsjednik za globalna pitanja kompanije Aphabet je potvrdio da je nađeno zajedničko rješenje i da će se nastaviti sa “puštanjem sadržaja kanadskih medijskih izdavača”, prenosi britanski Guardian.

Kao dio dogovora sa Kanadom, Google će godišnje plaćati svotu od nešto više od 76 miliona dolara, uz prilagođavanje inflaciji. Google je ranije prijetio da će blokirati informativne sadržaje na svojim pretraživačima, što je glavni pokretač saobraćaja na internetu za izdavače. Kao razlog je naveo da je kanadski zakon stroži od onih u Evropi i Australiji. Kompanija je rekla da je zabrinuta da će biti izložena potencijalno neograničenoj odgovornosti.

“Google je pristao da ispravno podržava novinare, uključujući lokalno novinarstvo”, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau. “Nažalost, Meta nastavlja da potpuno odbacuje svaku odgovornost prema demokratskim institucijama.”

Meta Platforms, drugi internetski div na koji ovaj zakon cilja, već je blokirao dijeljenje vijesti na Facebooku i Instagramu. Taj potez je uvukao kompaniju u višemjesečnu svađu s velikim kanadskim izdavačima vijesti i ugušio manje publikacije.

Pojednostavljeni pregovori

Federalna vlada Kanade je ranije tokom godine procijenila da bi kompenzacije koje plaća Google informativnim izdavačima vijesti trebala da bude 172 miliona američkih dolara, dok je procjena Googlea bila 100 miliona dolara, piše kanadski CBC.

Zajedno sa finansijskim zahtjevima, Google je izrazio zabrinutosti o “ključnim strukturnim pitanjima” u vezi sa Zakonom o informativnim sadržajima na internetu koji se zove Zakon C-18. Naime, kompanija je rekla da neće pristati na obavezni model pregovaranja koji joj nameću kanadske medijske organizacije, već su tražili da imaju jedan kontakt.

Novi propisi će omogućiti Googleu da pregovara sa jednom grupom koja će predstavljati medije, što kompaniji omogućava da ograniči rizik arbitraže.

Ministarka St-Onge je rekla kako su “mnogi sumnjali da ćemo uspjeti, ali bila sam uvjerena da ćemo naći način da prevaziđemo zabrinutosti Googlea”.

Suočeni sa prijetnjom Googlea da prestane sa distribucijom informativnih sadržaja kanadskih medija, čini se da je vlada omekšala svoju poziciju, piše CBC, dodajući da, ipak, kako navode izvori iz vlade, postignuti dogovor predstavlja pobjedu i dobitak za kanadske medije. Postignuti radni okvir za pregovore najvjerovatnije će poslužiti kao primjer za druge države, dodao je izvor iz kanadske vlade.

‘Samoodrživi medijski ekosistem’

Kanadska ministarka Pascale St-Onge u srijedu, 29. novembra je rekla da će fondovi od Googlea biti usmjereni na “širok spektar informativnih medijskih biznisa u zemlji, među kojima su nezavisni mediji i starosjedelački mediji, kao i mediji koji se fokusiraju na jezike manjina”.

Navedeno je da će Google plaćati “jednom kolektivnom tijelu” koje će dalje distribuirati sredstva odgovarajućim novinskim agencijama u iznosima koji se određuju “na osnovu broja zaposlenih novinara”, piše BBC.

“Samoodrživi medijski ekosistem je dobar za svakoga”, rekla je ministarka St-Onge, dodajući da zatvaranje medijskih redakcija i otpuštanje novinara znači da “zdravlje kanadske medijske industrije nikada nije bilo u većem riziku”.

Kanadski Zakon o internet informativnim sadržajima je naišao na bijes tehnoloških kompanija kada je usvojen tokom ljeta, dok su ga, s druge strane, mnoge medijske kuće hvalile kao korak ka poštenijem medijskom tržištu.

Google je isprva za zakon rekao kako je to “nezabilježena odluka da se stavlja cijena na linkove koja ometa način na koji radi internet pretraživač”.

Kompanija Meta je počela sa restrikcijama informativnog sadržaja kanadskih medija na Facebooku i Instagramu od 1. avgusta. Ovo se manifestuje tako da ljudi koji pokušavaju da pristupe vijestima na određenim kakadskim platformama dobiju poruku da se taj sadržaj ne može vidjeti u Kanadi ili ne mogu da vide objave.

Zbog sličnih zakona u Australiji, korisnici 2021. nisu mogli da podijele ili pregledaju vijesti na Facebooku. Australijski parlamertarci izmijenili su zakon nakon što je Meta nakratko blokirala korisnike u zemlji da dijele ili gledaju vijesti na svojim platformama. Blokada se okončala kada su doneseni amandmani, a Google i Meta su od tada sklopili više od 30 ugovora s australijskim medijskim kompanijama.

Prevaziđena prijetnja blokade

Za razliku od kompanije Alphabet koja posjeduje pretraživač Google i postignutog dogovora o distribuciji informativnih sadržaja, vlasnik društvenih mreža, Meta je zakočena u pregovorima sa kanadskom vladom.

“Za razliku od pretraživača, mi ne izvlačimo vijesti proaktivno sa interneta kako bi ih plasirali našim korisnicima. Već odavno smo jasno dali do znanja da je jedini način da budemo u skladu da zakonom o informativnim sadržajima jeste da nemamo vijesti dostupne ljudima u Kanadi”, rekao je glasnogovornik Mete, Scott Reid.

Zakon o informativnim sadržajima na internetu, koji je napravljen po uzoru na sličan zakon u Australiji, suočio se s reakcijom tehnoloških kompanija, uključujući Metu, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, a u avgustu je počela blokada sadržaja vijesti iz feedova kanadskih korisnika, piše New York Times.

Meta je tvrdila da se zakon temeljio na pogrešnoj premisi da je kompanija imala nepravednu korist od hostiranja platformi za vijesti i tako generisala enormnu čitanost za medijske kuće.

Zakon stupa na snagu u trenutku kada se industrija informativnih medija u Kanadi, kao i u većem dijelu svijeta, smanjuje pod pritiskom nižih prihoda od oglašavanja, a veći dio čitalaca zavisi o društvenim mrežama.

“Teško je to vidjeti kao veliku pobjedu”, rekao je Michael Geist, istraživač prava na internetau i e-trgovine i profesor na Univerzitetu u Ottawi, dodajući da su obrisi dogovora slični onome što je Google predložio prije godinu dana i da je vlada sjela za pregovarački sto “u nastojanju da spasi svoje zakonodavstvo”.

U postizanju dogovora sa Googleom, kanadski zvaničnici su rekli da su se vodili sličnim pregovorima između drugih vlada i tehničkih kompanija. Na primjer, Njemačka je nedavno najavila dogovor sa Googleom vrijedan 3,2 miliona eura koji uključuje njemačke informativne medije.

Spor, koji je sada prevaziđen postignutim dogovorom, između kanadske vlade i kompanije Alphabet naglašava “ogromnu moć” tehnoloških divova na kanadski medijski ekosistem, koja još nije riješena s obzirom na neriješeno pitanje s Metom, rekao je Blayne Haggart, profesor političkih nauka na Univerzitetu Brock u St. Catharine’s u Ontariu, prenosi New York Times.

“Uspjeli su (tehnološke kompanije) da vjerodostojno zaprijete cijeloj kanadskoj industriji informativnih medija jer su bili uznemireni zakonom koji, ako ćemo iskreno, nije tako velika stvar u smislu onoga što je zatraženo”, rekao je on.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Google se priprema pokrenuti kampanju protiv dezinformacija u pet zemalja Europske unije (EU), rekli su iz kompanije za Reuters uoči parlamentarnih izbora u bloku i...
Veliki požari haraju Kanadom posljednjih nekoliko mjeseci uništavajući ogromne površine šumskih područja i izazivajući zagađenje zraka, dok su protekle sedmice odnijeli i prvu žrtvu....
Kanada je krenula u zabranu testiranja kozmetike na životinjama, pridruživši se brojnim europskim zemljama i američkim saveznim državama koje su već zabranile tu praksu....
Kanada je ove nedelje vratila četiri žene i 10 dece iz kampova u severoistočnoj Siriji gde su smešteni stranci koji su navodno povezani s tzv....